La CUP assegura que crear una farmacèutica pública és qüestió de «voluntat política»

Estrada proposa un Pacte Nacional de Salut que impulsi un sistema sanitari "100% públic"

Laia Estrada, cap de llista de la CUP per Tarragona
Laia Estrada, cap de llista de la CUP per Tarragona | Roser Gamonal / CUP
10 de febrer del 2021
Actualitzat a les 20:08h
La CUP ha presentat aquest dimecres una de les grans propostes que inclou el seu programa electoral: la creació d'una farmacèutica pública, que gestioni entre altres la vacunació contra el coronavirus. Segons la formació anticapitalista, fer una farmacèutica d'aquestes característiques és qüestió de "voluntat política", de la mateixa manera que hi ha empreses que es dediquen a la gestió de l'aigua o de l'energia. "És viable", ha assegurat el farmacèutic i regidor de Fem Manresa, Jordi Trapé. En un acte aquesta tarda sobre sanitat, la CUP ha reclamat un nou Pacte Nacional de Salut que impulsi un model "100% públic", com ha detallat la cap de llista per Tarragona, Laia Estrada. 

Aquest nou pacte hauria de servir per incrementar els recursos destinats a infraestructures, com ara hospitals o centres d'atenció primària, i al personal, i impulsi un "canvi de model". "Volem acabar amb el model de concertació i en volem un de titularitat pública per acabar amb la corrupció que ha caracteritzat la gestió del nostre sistema sanitari", ha dit Estrada, que ha reclamat un model totalment públic fonamentat en l'atenció primària i en les polítiques de salut pública. Una de les mesures més reivindicades per la CUP en aquesta campanya és la creació d'una farmacèutica pública. "No podem tornar a ser ostatges dels interessos dels voltors que han estat mercadejant amb les vacunes", ha denunciat Estrada.

La farmacèutica pública que proposa la CUP estaria "sota control públic" davant d'una indústria farmacèutica que "prioritza el benefici" per davant de "garantir vides dignes". "És una indústria sota control públic que no busca el lucre amb allò que cura la gent ni amb la investigació dels medicaments", ha explicat Jordi Trapé. En aquest sentit, ha recordat que a l'inici de la pandèmia va haver-hi cert desabastament de productes. "No és que hi hagués una ruptura d'estoc, sinó que es va retirar i després es va tornar al mercat amb preus inflats", ha explicat. La farmacèutica pública, ha detallat Trapé, s'ha de regir per les polítiques de salut pública i centrar en allò que "sigui millor per la vida de la ciutadania". 

Segons Frapé -que desenvolupava la proposta de farmacèutica pública en un article a NacióDigital-, la creació d'una empresa pública d'aquestes característiques "milloraria molt la producció i faria molt més assequible el preu". En aquest sentit, ha denunciat que els beneficis de la indústria farmacèutica gràcies a les patents són "absolutament indecents". En la mateixa línia, Pau Juvillà ha apuntat que la societat paga la investigació per trobar vacuens o nous medicaments -sovint aquesta fase es fa en universitats públiques o amb ajudes públiques- i en canvi es "privatitzen" els beneficis. "El benefici privat se l'enduen com a privat", ha criticat el cap de llista per Lleida. 

"No s'han revertit les retallades"

La CUP ha donat suport a la vaga de sanitaris prevista pel 10 de març per denunciar la situació de precarietat que afecta els treballadors. Dues d'aquestes treballadores, Txus Merino i Lourdes Prieto, han denunciat precisament la situació en què es troba el sistema sanitari. "Cobrem menys ara que el 2008, les retallades no s'han revertit en cap cas", ha dit Merino, que també ha recordat que les persones que paguen una mútua sempre passen per davant en les llistes d'espera. En la mateixa línia, Prieto ha recordat que els CAP fan ara el doble de feina "amb els mateixos recursos" i que la situació "és insostenible". La proposta de la CUP passa també per reforçar l'atenció primària.