Borràs veu Illa «inhabilitat» per ser president per la negativa a fer-se el test abans del debat

La candidata assegura que Junts és l'únic vot independentista útil per "frenar el tripartit" i Puigdemont reclama la victòria de Junts per facilitar un Govern que "planti cara" tant a la crisi com a l'Estat

Laura Borràs, Gemma Geis i Jordi Sànchez, aquest dimecres a Girona.
Laura Borràs, Gemma Geis i Jordi Sànchez, aquest dimecres a Girona. | Junts per Catalunya
10 de febrer del 2021
Actualitzat a les 20:37h
La campanya de Junts ha aterrat aquest dimecres en territori Carles Puigdemont. Girona és una de les demarcacions fonamentals en els comptes que fa Junts per guanyar les eleccions, tenint en compte que el 21-D van obtenir set escons a les comarques gironines i això els va permetre superar ERC en el còmput global. És per això que Puigdemont, la candidata Laura Borràs i Jordi Sànchez han insistit en la crida a la participació, en la necessitat d'una victòria de Junts per fer avançar el procés i en la voluntat de disposar d'un Govern "fort" que planti cara a l'Estat i a la crisi sanitària. Un escenari que Junts contraposa a un tripartit que veu "matemàticament" possible.

Borràs, a banda, ha estat molt crítica amb Illa pel fet de no haver volgut un test d'antígens o bé una PCR abans del debat a TV3, cas avançat per NacióDigital. "Els polítics hem de donar exemple en un moment que la gent ho passa malament. La negativa del candidat del PSC l'inhabilita per ser president de la Generalitat. A més de ser mal gestor, és un irresponsable. No es va voler fer la prova, de manera que ha donat positiu en el test de la irresponsabilitat i negatiu en el de l'exemplaritat", ha apuntat la candidata, que en campanya ha estat molt crítica amb Illa.

"Com més creix Junts, més difícil és que el tripartit sumi. El nostre vot és útil perquè aquest tripartit no es pugui produir. A mi ningú em pregunta si faré Govern amb el PSC, no em cal negar-ho cinquanta mil vegades al dia. Sabem que, sigui en la versió Barcelona o Madrid, són igualment nefastos", ha assenyalat Borràs, que s'ha contraposat als qui han de "negar" i "gesticular" per negar-lo. "Si matemàticament és possible, serà", ha indicat en referència a ERC, que ha negat públicament que tingui intenció de pactar amb els socialistes la governabilitat del país.

Puigdemont i la tasca a l'exili

Puigdemont ha exhibit la feina feta a l'exili i al Parlament Europeu, on aquests dies ha pogut confrontar-se directament a Josep Borrell, protagonista els últims dies per un xoc diplomàtic amb Rússia que ha tingut l'epicentre en l'existència de presos polítics a l'Estat. L'expresident ha indicat que el vot a les eleccions europees va servir per "trencar les cames" als representants espanyols. "Saben què hem anat a fer a Europa, saben què hem anat a dir i saben que no ens rendirem mai perquè ens heu encarregat no rendir-nos", ha apuntat Puigdemont, que ha destacat que l'únic vot útil per als adversaris de l'independentisme és que la gent es quedi a casa el 14-F.

"Vam anar a l'exili a plantar cara. Les euroordres, la detenció a Alemanya, els intents perquè no féssim política, les condicions extremes, no ens han dissuadit de plantar cara. Hem plantar cara perquè hem guanyat", ha assenyalat el cap de cartell simbòlic de Junts. "Hem d'enviar un missatge molt clar. Per moltes raons que hi ha per sentir-se decebut per la manca d'unitat, per la carència de recursos que ens talla les ales... Hem de pensar en el camí que hem fet amb les eines que ens han donat, i ha estat molt, moltíssim. Que pensin en què podem fer si les eines són més fortes", ha indicat, al mateix temps que ha reclamat una "triple majoria" per "plantar cara".

"Els temps que vénen són molt durs. Cal un Govern disposat a lluitar fins a l'últim cèntim d'euro i fins a l'última competència per posar-ho en mans de les persones", ha apuntat el dirigent independentista. Aquest esperit de "plantar cara" ha d'anar destinat tant a la crisi sanitària com a l'avenç del procés, i només s'aconseguirà -diu Puigdemont- si Borràs és presidenta. L'alternativa, ha resumit l'expresident, passa per un escenari que després del 21-D no va ser possible amb Inés Arrimadas: que Salvador Illa es converteixi en el màxim representant de la Generalitat gràcies a una majoria alternativa.

Sànchez veu la victòria "a tocar"

Jordi Sànchez, secretari general de Junts, ha apuntat que la formació que lidera representa una "opció guanyadora". "Molts ens donaven com a desapareguts de la vida política institucional. Molts van creure que ja havien guanyat la dignitat que representa el president Puigdemont i el conjunt de persones que des del 21-D han mantingut l'esperança viva", ha remarcat Sànchez, que veu "a tocar" el triomf. "No ens confiem, no ens ho creguem tant. Les enquestes les carrega el diable. Les urnes les podem carregar nosaltres, i el que sompta són les urnes. Per tant, ho tenim a tocar", ha indicat. "Si algú pot derrotar Borràs és el 155. Ella o Illa", ha resumit des del faristol. L'enemic de diumenge, com ja va dir fa uns dies des de Lleida, és l'abstenció.