TRACTAMENT

El Clínic crea la primera immunoteràpia pública contra la leucèmia

La teràpia cel·lular permetrà tractar persones que s'han quedat sense opcions

per NacióDigital, Barcelona | 10 de febrer de 2021 a les 14:46 |
Una professional de l'Hospital Clínic a la sala blanca on es preparen les immunoteràpies CAR-T | Hospital Clínic
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Hospital Clínic de Barcelona ha aconseguit l'autorització d'ús per part de l'Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) per al CAR-T ARI-0001, una immunoteràpia capdavantera per a persones amb leucèmia limfoblàstica aguda i resistents als altres tractaments. La indicació és de moment per a majors de 25 anys.

El Clínic ha pogut desenvolupar aquest CAR-T gràcies al projecte impulsat per l'Ari, una noia que va esperonar l'hospital en la investigació de les teràpies cel·lulars abans de morir el 2016. En l'assaig, amb 58 pacients que tenien una esperança de vida de poques setmanes, el 69% continuaven vius al cap d'un any i el 47%, sense la malaltia. Aquest CAR-T és el primer desenvolupat íntegrament a Europa aprovat per una agència reguladora.

 
El CAR-T ARI-0001 s'ha aprovat com a medicament de teràpia avançada per a pacients amb leucèmia limfoblàstica resistents als tractaments convencionals i majors de 25 anys i és el primer tractament amb cèl·lules modificades genèticament desenvolupat íntegrament a Europa que ho aconsegueix.

A més, és el primer CAR-T disponible al món per a pacients adults amb aquest tipus de leucèmia refractaris als tractaments disponibles, ha destacat el director de l'Institut Clínic de Malalties Hemato-Oncològiques, el doctor Álvaro Urbano-Ispizua. L'aprovació significa que el tractament deixa de ser experimental i que es considera de benefici clínic per als pacients dins del sistema públic de salut, ha recalcat el doctor Urbano-Ispizua.


El Clínic ha aconseguit l'aprovació per a la producció i l'ús del fàrmac. Els responsables del tractament han destacat que el fet que el CAR-T es prepari al Clínic també té avantatges importants, ja que es pot adequar a les necessitats del pacient, com per exemple fraccionar-ne les dosis. A més, com que el CAR-T ARI-0001 s'ha desenvolupat de forma íntegra en l'àmbit acadèmic, el cost és molt inferior al comercial.

El Clínic calcula tractar amb aquest CAR-T uns 25 pacients a l'any. També farà un assaig en fase II amb nou centres d'arreu de l'estat espanyol, entre els quals l'Hospital Germans Trias i Pujol, perquè adquireixin experiència amb aquest tractament.


Una teràpia innovadora

Els CAR-T són teràpies cel·lulars molt innovadores contra el càncer, basades en el sistema immunitari. Els CAR-T consisteixen a modificar les cèl·lules T per 'reprogramar-les' de manera que, quan es readministren al pacient, siguin capaces de reconèixer el tumor i l'ataquin de manera dirigida. "Els limfòcits del pacient són modificats genèticament. És a dir, carreguem els limfòcits amb un gen que li doni senyals perquè mati la cèl·lula tumoral", ha indicat el cap del Servei d'Immunologia del Clínic, el doctor Manel Juan.

L'assaig d'aquest CAR-T liderat pel doctor Julio Delgado, del Servei d'Hematologia del Clínic, i la doctora Susana Rives, del Servei d'Hematologia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, es va posar en marxa el juliol del 2017. En 'estudi es van incloure 58 pacients adults i pediàtrics, dels quals, 38 amb LLA van ser tractats amb el CAR-T desenvolupat al Clínic. Tots els pacients havien rebut diverses línies de tractament i la gran majoria havien estat trasplantats de moll de l'os. Es tractava per tant de pacients sense alternatives terapèutiques disponibles. Segons ha indicat el doctor Urbano-Ispizua, el 84% dels pacients van eliminar la malaltia, si bé alguns van recaure; en el seguiment d'un any, el 69% estaven vius i el 49% vius i lliures de malaltia.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació