Illa es compromet a fer el «primer Govern paritari i d'esquerres» a Catalunya

Sánchez reivindica el PSOE com a defensor de la identitat de gènere tot i les resistències del partit a l'aprovació de la llei trans a l'Estat

Salvador Illa, en l'acte feminista del PSC
Salvador Illa, en l'acte feminista del PSC | PSC
10 de febrer del 2021
Actualitzat a la 13:48h
El candidat del PSC el 14-F, Salvador Illa, ha assegurat que si presideix la Generalitat després de les eleccions constituirà "el primer Govern paritari i d'esquerres" a Catalunya. Illa ha tornat a demanar concentrar el vot de les dones en el PSC, en un acte en què ha estat acompanyat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el ministre d'Agenda Urbana, José Luis Ábalos, la mare de Carme Chacón, Esther Piqueras, l'exdiputada del PSC, Manuela de Madre, i la filla d'Ernest Lluch, Eulàlia Lluch. "Si vosaltres poseu els vots, jo posaré el canvi" ha dit Illa.

En la seva intervenció, Sánchez ha reivindicat el PSOE com a partit defensor impulsor de polítiques d'igualtat, també sobre la identitat de gènere. Sánchez ha obviat, però, que el PSOE s'està resistint a l'aprovació de la llei trans a l'Estat, que ha de permetre que una persona pugui canviar la seva identitat de gènere als registres sense documents oficials ni necessitat de presentar cap dictamen mèdic o psicològic, entre altres avenços.

La vicepresidenta socialista del govern espanyol, Carmen Calvo, va criticar que el projecte contempli la possibilitat de "triar el gènere només amb la voluntat". A Catalunya, un dels fitxatges estrella del PSC per a les eleccions és l'escriptora Gemma Lienas, coneguda per la seva oposició al transfeminisme i que és número 4 per Barcelona.

Uns posicionaments que han generat tensions amb els socis de govern a la Moncloa, tal com va deixar clar la ministra d'Igualtat, Irene Montero, en una entrevista a NacióDigital. "La identitat de gènere no és un capritx, és un dret", va dir.

En la seva intervenció, Ábalos ha defensat la capacitat de "diàleg" d'Illa. "Presidirà un Govern de retrobament que posi fi a la divisió", ha dit. De Madre ha assegurat que les dones de Catalunya "somnien" amb el "Govern de progrés" que liderarà Illa.

El candidat del PSC ha tornat a demanar formalment el vot a qui el 2017 va donar suport a Ciutadans per enciar l'independentisme "al racó de pensar de l'oposició". Illa ha qualificat un possible pacte entre JxCat i ERC com a "aliança de la frustració i la divisió".

Sánchez ha donat per guanyador Illa del debat d'aquest dimarts a TV3 i ha assegurat que diumenge el cot de les dones serà "decisiu" per aconseguir el "canvi" que representa Illa. "Els governs independentistes no han tingut en compte la igualtat real entre les seves prioritats. Han donat l'esquena als problemes reals i han centrat l'atenció i els recursos en una meta quimèrica", ha conclòs.