Aragonès acusa Illa d'«irresponsabilitat» per no fer-se una PCR abans del debat

ERC assegura que la resta de candidats desconeixien que havia incomplert l'acord i reclama al candidat del PSC que compleixi abans de la intervenció a la Sexta de dijous

El candidat d'ERC, Pere Aragonès, en un acte de Cultura
El candidat d'ERC, Pere Aragonès, en un acte de Cultura | Marc Puig
10 de febrer del 2021
Actualitzat a la 13:49h
La negativa del candidat del PSC, Salvador Illa, a fer-se una PCR abans del debat de TV3 ha enverinat la recta final de la campanya. L'aspirant a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, ha acusat l'exministre de Sanitat d'"irresponsabilitat" i li ha reclamat que compleixi els acords als quals han arribat els partits abans del debat de La Sexta d'aquest dijous. "Jo no sé si té alguna cosa a amagar", ha deixat anar. 

Aragonès ha explicat que, independentment dels protocols, els candidats van forjar un acord per fer-se una prova abans del debat per garantir la "tranquil·litat" i que van fer el debat de TV3 pensant-se que l'aspirant socialista havia complert. Se n'han assabentat que això no va ser així per la informació publicada per NacióDigital. "Vam fer el debat pensant que tothom se l'havia fet", ha assegurat. 

Sobre la proposta de Laura Borràs de fer conseller de Salut el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, una expectativa que el mateix doctor ha refredat, Aragonès ha assegurat que si Illa vol mantenir-lo i Borràs li planteja responsabilitats, demostra que al Departament comandat per Alba Vergés hi ha "un equip d'alta capacitat tècnica". 

Aragonès també ha carregat contra Illa per no aclarir si està disposat a acceptar els vots de Vox en una eventual investidura. Per molt que el dirigent socialista assegurés durant el debat que no pactarà un govern "ni per activa ni per passiva ni per perifràstica", segons ERC no va dir que desistiria de presentar-se a la investidura en cas que els vots de l'extrema drets siguin decisius per a ell. 

En tot cas, el dirigent d'ERC s'ha mostrat convençut que serà ell qui guanyarà les eleccions i ha insistit en la proposta d'un Govern ampli que ha d'anat vinculat a l'aprovació d'uns pressupostos. "No podem perdre ni un minut", ha afirmat. 

Compromís per destinar un 2% del pressupost en Cultura

Aragonès ha fet aquestes declaracions en un acte per presentar el programa en matèria de cultura i llengua d'ERC. S'ha compromès amb invertir un 2% del pressupost en Cultura la pròxima legislatura i destinar 200 euros de despesa pública per habitant en aquesta matèria entre totes les administracions. La Generalitat, ha dit, n'assumiria el 35%. Es tracta de "duplicar" els recursos que es destinen en Cultura durant la pròxima legislatura.