Puigdemont crida a concentrar el vot per evitar que governi la «resignació»

El número u de la llista de Junts reclama evitar la "moral de perdedors que tenen alguns" i Rull carrega contra el gir estratègic d'ERC

Carles Puigdemont, aquest dimarts a Valls.
Carles Puigdemont, aquest dimarts a Valls. | Junts per Catalunya
09 de febrer del 2021
Actualitzat a les 20:55h
Carles Puigdemont, en absència de la candidata Laura Borràs, aquest vespre centrada en el debat de TV3, ha estat el gran protagonista del míting que ha celebrat Junts a Valls. L'expresident de la Generalitat ha entonat el missatge basat en l'eslògan "ho tornarem a fer" -popularitzat per Jordi Cuixart des del banc dels acusats del Tribunal Suprem- per cridar a concentrar el vot a l'entorn de Junts. Ha exhibit, en aquest sentit, els exemples de l'1-O, del 21-D i de l'entrada al Parlament Europeu per tenir "moral de victòria" i evitar que la "resignació" governi Catalunya a partir del 14-F.

Segons Puigdemont, el 14-F s'ha de tornar a "fer història" davant del "junts contra Junts" que, segons ell, s'ha instal·lat. "No estem en igualtat de condicions que els nostres adversaris", ha apuntat sobre l'absència de la seva formació en els debats territorials que ha organitzat TVE. També ha plantejat dubtes sobre la retirada de cartells per part de l'extrema dreta. "Evidentment, hi ha travetes. Tot això dels drets electorals... Que Junts, que és el grup més gran del Parlament en clau independentista, se li neguin els drets, és una traveta", ha indicat. Malgrat tot, Junts està "programat" per convertir les dificultats en "oportunitats", com ja van fer el 2017.

Entre aquestes dificultats també hi ha situat l'1-O. "Ens devíem a la vostra determinació, i ho vam fer contra el que deia Mariano Rajoy", ha insistit. I també ha recordat que el 21-D tot estava "programat" per un "tripartit del 155". "Ja s'estaven repartint les restes de la liquidació, però no van tenir en compte els votants", ha remarcat Puigdemont, que ha recordat les traves que va posar l'Estat per presentar-se a les eleccions europees del 2019. "Què vam fer? Ens vam posar tots d'acord, de manera espontània, per repartir les paperetes. Suplint les carències del sistema, van fer el que l'Estat no comptava que faríem. I vam tornar a guanyar amb claredat", ha ressaltat.

"Ja prou de la moral de perdedors que tenen alguns, hem de tenir actitud de guanyadors", ha apuntat l'expresident, que ha assenyalat que l'independentisme va "trinxar" personalitats com Borrell en entrar al Parlament Europeu. "Vam creure en les nostres possibilitats i els vam doblegar. Aquesta fórmula funciona. No us deixeu enganyar pels qui diuen que la fórmula té incerteses. Si hem d'anar al Parlament Europeu a dir al senyor Borrell que no pot anar donant lliçons de drets humans mentre Espanya tingui presos polítics, ho farem", ha insistit l'eurodiputat de Junts. "Com que ja ho hem fet, ho tornarem a fer. No és el mateix que Catalunya la governi la resignació que la determinació", ha apuntat l'expresident de la Generalitat.

"Hem de ser pràctics, aquests últims dies. Hem d'anar a buscar els que han decidit que no volen anar a votar, ja sigui per la pandèmia o perquè estan cansats. Els necessitem i els hem de convèncer un a un, a la vella manera. Podem fer soroll a les xarxes o als mitjans, però els vots es decideixen en el tracte personal", ha apuntat l'expresident de la Generalitat, que s'ha queixat que el missatge de Junts té "enormes dificultats" per aparèixer als mitjans de comunicació. També ha demanat anar a buscar aquells ciutadans que sí que aniran a votar però que encara no han decidit a qui. s

Alerta pels vots al PDECat i missatge a ERC

Albert Batet, cap de llista per Tarragona, ha llançat un missatge inèdit en campanya: ha demanat no optar pel PDECat -sense citar-lo- perquè no es poden "llençar" els vots en opcions "que no tenen opcions d'entrar al Parlament". "Ens juguem moltes coses. Cada vot serà decisiu, aquí a la demarcació de Tarragona. Un vot pot fer ballar un diputat, tot anirà molt ajustat, que no es perdi cap vot. Tot vot serà decisiu, que no hi hagi cap vot perdut. Que ningú s'equivoqui, hi ha partits que no tenen opció", ha insistit Batet, que va militar al PDECat -del qual va ser fundador- fins al mes de setembre.

L'acte també ha comptat amb la presència telemàtica de Josep Rull, exconseller de Territori i Sostenibilitat, que compleix condemna a Lledoners i ara es troba en situació de tercer grau. Des d'una àrea de servei camí de la presó i a través del mòbil, Rull ha demanat que a l'àrea metropolitana -en concret a L'Hospitalet de Llobregat- la independència s'hi faci forta des del missatge de "país millor". L'exconseller ha apuntat que el moment és "d'excepció" perquè Espanya no és una "democràcia homologable", i per això ha defensat el triomf d'una eina "excepcional" com Junts.

"Sumar és més important que restar. Construir és més important que destruir. Els que fa tres anys ens interpel·laven a fer passos endavant, els que ens qüestionaven si érem temorencs o poc compromesos amb la independència, aquells mateixos de les 155 monedes de plata, ara ens diuen que som somia-truites, que demanem la lluna amb un cove. Però som on érem, estem determinats a fer les coses bé. Hem après moltes coses", ha remarcat l'exconseller de Territori, en referència a la pressió d'ERC per fer la declaració d'independència el 2017 i, en canvi, ara defensen una altra estratègia.

Boye defensa Borràs

Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont i també de Laura Borràs, ha assegurat que existeix una "persecució". "La persecució a Borràs no té res a veure amb la malversació. No falta ni un euro. El que sobra és voluntat d'independència", ha apuntat Boye, que la defensa davant del Suprem. "Mentre la ciutadania es mantingui ferma, al final arriba la solució", ha apuntat l'advocat, que ha recordat el dia que l'expresident va sortir de la presó de Neumünster després de dues setmanes de captiveri. "Em va trucar quan el va detenir la policia, però va tenir determinació. I per això va guanyar les eleccions europees i va entrar al Parlament Europeu", ha ressaltat Boye, que ha indicat que el més perillós de Borràs, de cara a l'Estat, és que compta "amb el suport dels vots".

"S'estan aplicant formes de manera interessada. No hi ha actor més polític en les campanyes que la Junta Electoral", ha apuntat Boye, que ha demanat a la ciutadania que acudeixi a les urnes. L'advocat també ha volgut agrair personalment a Albert Batet, cap de files de Junts per Tarragona, que sempre hagi "cregut" en l'estratègia exterior de defensa, encara que en algun moment s'hagin plantejat alguns dubtes. Boye, amb el pas del temps, s'ha convertit en una de les personalitats més carismàtiques que orbiten al voltant de Junts i, en campanya, la formació també ho ha volgut aprofitar.