Els documentals que has de veure algun cop a la vida (i són a les plataformes)

Les millors històries de tots els gèneres que han marcat la crítica, el públic i els premis en les últimes dècades

Diversos dels millors gèneres documentals, a NacióDigital
Diversos dels millors gèneres documentals, a NacióDigital | ND
10 de febrer del 2021
Actualitzat a les 20:20h
El gènere documental és un dels més valorats pels cineastes i els crítics, amb una gran rebuda pel públic. Tot i no gaudir d'una extensa fama en les celebracions de gales, premis i certamens de gran envergadura, els documentals i les sèries documentals copsen bona part dels catàlegs de les plataformes, amb índex d'audiència molt alts. Els Oscars són dels pocs grans premis que reconeixen el gènere, en l'àmbit cinematogràfic. Des de NacióDigital hem confeccionat la llista d'aquelles pel·lícules documentals -deixant de banda les sèries- de gran importància, amb un impacte notori i trencadores en el format. Algunes, fins i tot, han canviat la història.

Bowling for Columbine


El documentalista Michael Moore va marcar el debat sobre l'ús de les armes i la violència als Estats Units gràcies a aquest documental. Divuit anys després segueix sent d'una actual vigència, amb un metratge i argumentari que els activistes, congressistes i detractors de les armes utilitzen per intentar aconseguir majors restriccions. 

Amy


Guanyadora del premi al millor documental als Oscars del 2017, mostra imatges exclusives i inèdites de la cantant Amy Winehouse, qui va morir el 2011 a l'edat de 27 anys. Els seus problemes mentals, les seves addiccions a l'alcohol i les drogues, la bulímia i els seus orígens familiars contrastades amb els èxits musicals que la van dur a guanyar 6 Grammy. Una de les millors veus modernes del soul i el jazz. 

La Marche de l'empereur (Filmin)


El francès Luc Jacquet es va endinsar en el cor de l'Antàrtida per explicar, mostrar i retratar amb imatges bellíssimes l'emigració dels pingüins des de l'oceà fins al desert congelat, ben endins del continent. La supervivència extrema d'una espècie en condicions molt difícils, en un exercici documental i cinematogràfic únic i mai vist. Va ser tot un èxit a principis de segle.

Searching for Sugar Man (Filmin)

Una història extraordinària sobre un músic desconegut que es va convetir en una icona de les llibertats a Sudàfrica. Aquest documental suec va a la recerca de Sixto Rodríguez, un cantant que la dècada dels anys 60, en un bar de Detroit, va ser descobert per dos productors musicals que van quedar fascinats. Consideraven que seria una estrella però l'èxit mai va arribar. La seva música va aterrar de manera pirata a Sudàfrica durant l'Apartheid i es va convertir en un símbol de llibertat. Ningú, però, sabia si Sixto era viu o mort. Aquest documental és la investigació sobre la seva vida.

Samsara

"Samsara" és una paraula en sànscrit que significa món o existència cíclica, però és usada sovint per descriure activitats mundials. Aquesta pel·lícula documental, una bellesa cinematogràfica única a través d'una càmera de 70 mil·límetres, aprofundeix en la temàtica preferida de Ron Frickle, el seu autor: la relació de la humanitat amb l'eternitat. Completament hipnòtica, amb una banda sonora de fantasia.

Senna

La vida del pilot de Fórmula 1 es repassa en aquesta magnífica història documental repleta d'imatges inèdites, testimonis i familiars. Des dels seus inicis conduint fins a la seva prematura mort el 1984 en un tràgic accident al Gran Premi de San Marino. Ple d'emotius moments i d'altres molt més polèmics d'un dels millors pilots que ha conduït un cotxe de fórmula 1. 

Icarus (Netflix)

Un ciclista nord-americà i un científic rus, Grigory Rodchenkov, destapen un escàndol de dopatge en què està implicat el científic, a què Putin vol silenciar. La investigació sobre el dopatge esportiu va destapar un escàndol internacional. Aquest és el documental que ho explica absolutament tot, guanyador de l'Oscar.

Citizenfour

Un altre dels documentals periodístics i de major càrrega política de la llista. Un immens entramat d'espionatge de l'NSA destapat per un personatge que es feia anomenar "Citizenfour". Diversos periodistes van començar a rebre mails replets de filtracions i d'informació classificada que posava en dubte l'ètica i la legalitat de la intel·ligència americana. Aquest filtrador era Edward Snowden. Els periodistes del The Guardian que van volar a Hong Kong per reunir-se amb ell, corroborar les informacions i saber-ne més van gravar i registrar imatges i entrevistes inèdites. Aquest és el resultat.

The Cove (Amazon i Filmin)

Salvatge història sobre la caça furtiva, industrial i sanguinària de dofins al Japó. Més de 23.000 animals van ser assassinats per a l'ús comercial i culinari a través d'uns mètodes criminals. Un equip de la National Geographic va enregistrar amb càmeres d'alta definició i micròfons amagats el negoci de la caça de dofins japonesa. Va guanyar també l'Oscar el 2009.

Hearts of Darkness (Filmin)

Documental que relata el llarg i problemàtic rodatge d'Apocalypse Now, l'obra mestra de Francis Ford Coppola sobre la guerra del Vietnam. Inclou abundant material inèdit rodat per Eleanor Coppola, la dona del director, amb una càmera de 16 mm. El director va capbussar-se completament en el rodatge, arribant a marxar caminant per la selva de Vietnam durant hores i modificant completament la seva d'interactuar amb tothom.

Hoop Dreams


Un dels millors llargmetratges documentals esportius de la història. Retrata les vides de dos nois afroamericans i els seus esforços per ser jugadors de bàsquet a la universitat, i així poder arribar a ser professionals de l'NBA. Explica la duresa del camí a recórrer als Estats Units per ser un jugador professional d'un esport tan competitiu i amb tan pocs recursos familiars, escolars i universitaris.

Man on Wire (Filmin)

El 7 d'agost de 1984, a Nova York, es va viure un esdeveniment insòlit: el funambulista Philippe Petit va caminar a través d'una corda entre les dues Torres Bessones. Va ser arrestat per la policia en baixar i es va considerar "el crim artístic del segle". El documental explica la seva història, mostra com va aconseguir la proesa i quins són els orígens del funambulista.

Shoah (Filmin)

L'Holocaust és un dels crims contra la humanitat més atroços de la història. Desenes de pel·lícules, sèries i documentals mostren els horrors dels nazis contra els jueus però cap h ha fet com Shoah. Gairebé 600 minuts de pel·lícula, dirigits per Claude Lanzmann, amb testimonis, imatges de les víctimes i dels botxins. 

Taxi to the Dark Side

Pur documental del gènere true crime que explica un dels crims més dolorosos de la Guerra d'Afganistan i de l'Iraq per part de les forces armades dels Estats Units. La persecució d'un innocent conductor de taxi a l'Afganistan és usat per exemplificar les pràctiques de tortures portades a Guantánamo i per part de l'exèrcit americà,

Bicicleta, cullera i poma (Filmin)

L'emocionant testimoni de l'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, en la convivència amb la seva malaltia: l'Alzheimer. Amb intel·ligència, sinceritat i bon humor, Maragall es deixa retratar amb la seva família i els metges per deixar constància del dia a dia de la seva lluita personal en dos anys de seguiment a través de les càmeres.

When We Were Kings

Un dels millors documentals de la història dels Estats Units, que retrata tota una època de canvis culturals, socials, polítics i en la lluita activista. El Watergate, la lluita pels drets civils, Muhammad Ali, l'activisme afroamericà i la boxa són els principals ingredients d'aquest metratge que té de teló de fons el mític combat entre Ali i George Foreman.

Garbo, el espía (Amazon i Filmin)

La història de l'espia català Garbo és un dels documentals més importants de la història de l'audiovisual espanyol. Fet amb fragments de pel·lícules de Hollywood, material d'arxiu, entrevistes i efectes digitals, l'estructura força a l'espectador a triar el seu particular interpretació sobre la veritat de Joan Pujol.

Deliver Us From Evil (Amazon)

Pertorbador documental sobre els escàndols sexuals de l'Església catòlica als Estats Units. Aquesta aterridora pel·lícula narra la història del pare Oliver O'Grady, el més conegut pedòfil de la història de l'església moderna. Sense remordiments per la seva banda, la jerarquia eclesiàstica va ordir un pla per emmascarar els seus delictes i desacreditar els seus acusadors.

I Am Not Your Negro (Amazon i Filmin)

Magnífic document que mostra "la tercera via" de l'activisme afroamericà durant la lluita pels drets racials a la dècada dels anys 60 als EUA. Mostra imatges del moment i entrevistes de James Baldwin, l'activista i escriptor que se situava al centre entre Martin Luther King i Malcolm X.

Cowspiracy (Netflix)

Mediàtic documental, entre l'humor i la urgent necessitat de canvis en la indústria alimentària, sobre els efectes del canvi climàtic en un negoci com el de la càrnica. El documental segueix el viatge d'un esperançat ecologista a la seva atrevida recerca d'una autèntica solució per als problemes mediambientals més urgents

The Act of Killing (Filmin)

Una de les millors pel·lícules documentals de la passada dècada, colpidora per la història que explica. El genocidi perpetrat a Indonèsia després del cop d'estat militar de 1965. Dos dels integrants dels esquadrons de la mort del país expliquen (i recreen) les tortures i els assassinats que van cometre dècades enrere sense cap mena de remordiment. 

The Square
(Netflix)

Un magnífic retrat d'un dels esdeveniments polítics internacionals més importants del segle XXI: la Primavera Àrab a Egipte. Aquest documental egipci trasllada l'espectador a les vivències, ideologies i creences de cinc activistes que van formar part d'aquella revolució que va modificar completament l'estructura geopolítica de la zona.

Las Hurdes (Tierra sin pan)

Colpidor documental, avançat a la seva època, pel llegendari Luis Buñuel d'una de les regions més pobres d'Extremadura: Las Hurdes. Allà s'hi retrata, tres anys abans de l'esclat de la Guerra Civil, l'emigració de les generacions joves sense cap mena de futur i la soledat de les persones grans que s'hi queden.