«Agit-prop» versus poder gremial: la batalla de Pimec entra en la fase decisiva

Divendres conclou el termini per presentar candidatura a les eleccions i les dues llistes en pugna per liderar la patronal s'aboquen a aconseguir els 100 avals necessaris

09 de febrer del 2021
Actualitzat a les 18:38h
El president sortint de Pimec, Josep González, en un acte de la patronal.
El president sortint de Pimec, Josep González, en un acte de la patronal. | Pimec
Divendres vinent es tanca el termini de presentació d'avals per a les candidatures que competeixen en les eleccions a la patronal de la petita i mitjana empresa Pimec. Les eleccions, si finalment hi ha competència, seran el 23 de febrer. Aquests dies té lloc la batalla decisiva per obtenir els 100 avals necessaris i la tensió està a flor de pell. 

Les dues candidatures que han anunciat la voluntat de presentar-se són la de l'actual secretari general de Pimec, Antoni Cañete, i la de l'empresari Pere Barrios, amb el suport de la plataforma Eines de País, vinculada a l'ANC i que mostra explícitament el seu independentisme. 

La campanya ha activat tots els ressorts d'uns i altres. Aquest dimarts, Cañete sorprenia amb la notícia del suport a la seva candidatura expressat per l'exministre d'Economia grec Yanis Varoufakis, que ja va participar en un acte de Pimec en plena pandèmia. D'aquest manera, Cañete sembla voler-se assegurar el flanc esquerra i, alhora, fa una mostra de vincles internacionals. 

Fonts coneixedores de Pimec observen els moviments d'uns i altres, i assenyalen la clau d'unes eleccions en què s'enfronten l'activisme i el dinamisme demostrat per Eines de País -guanyadora de la campanya electoral de la Cambra de Comerç fa menys de dos anys- i l'estructura de la direcció de Pimec, que funciona d'una manera molt diferent a com ho fa la Cambra. Tot està molt obert a hores d'ara en una batalla en la qual no hi ha bons ni dolents sinó diferents maneres d'entendre Pimec. 

Un membre de Pimec va fer un exercici curiós aquests dies: capbussar-se en el web d'Eines de País, que no amaga pas els seus objectius i els explicita negre sobre blanc. "Estant practicant el típic entrisme dels trotskistes", es queixa un soci de la petita i mitjana empresa. El web d'Eines de País empra un lèxic que no és gaire habitual quan d'organitzacions empresarials es tracta. Expressa la voluntat de penetració en el teixit social i com fer-ho, seguint les lliçons de la lluita no-violenta: "Som milers de persones. No totes hem de fer el mateix, però una estratègia col·lectiva, dinàmica, engrescadora i ben pensada que coordini les nostres accions, pot capgirar qualsevol situació".

Segons Eina de País, "no hi ha cap patronal que cobreixi l’espectre ideològic independentista". Per tant, cal crear "una patronal amb un missatge clar i directe en l’àmbit empresarial, i inequívoc en l’àmbit nacional". Les actuals patronals, segons la plataforma independentista, "s'han dedicat a generar ingressos per alimentar les necessitats de finançament de la pròpia estructura, cultivar personalismes presidencialistes i promocionar els negocis d'amiguets de matriu típicament espanyola". 

Cal enfocar bé els objectius i com assolir-los: "Es fa imprescindible l'anàlisi de l’altre, perquè és quan s'obre la possibilitat d’interrompre els plans o l’estratègia que pugui tenir". Una manera de fer -en què la rapidesa i certa improvisació hi van tenir un paper important- que va tenir un èxit rodó en les eleccions camerals. Ara, però, no serà tan fàcil.

Una estructura ben engreixada 

Pimec no és la Cambra. Ho saben tots els actors en conflicte en aquests moments. Un aspecte que serà crucial en aquest procés electoral és el pes que tenen les diverses organitzacions gremials, que vehiculen molts vots en una elecció com aquesta. Tots els observadors coincideixen a destacar el poder fàctic que representa Pimec Comerç, que aplega prop de 50.000 associats a través d'associacions i gremis del sector. Alex Goñi, el seu representant a Pimec -n'és un dels vicepresidents- és un dels "grans electors" i està del tot alineat amb Cañete.

Pocs poden competir amb Pimec Comerç quant a influència i poder intern. Però hi ha d'altres organitzacions que també es fan escoltar, com Pimec Metall, presidit per Concha Fuentes. Un altre "capità" amb poder intern és Antoni Torres, que lidera un altre braç potent com és Pimec Serveis de Salut. 

En la cúpula d'aquests gremis, el suport a Antoni Cañete també és majoritari. Entre els suports al secretari general de la patronal també hi ha exponents de l'empresariat proper a posicions sobiranistes, i se citen noms de pes com Joan Vila o Martina Font, en un intent de treure a la llista d'EinesPimec tot el potencial del vot independentista.

Però unes eleccions sempre són obertes. Entre els partidaris de la candidatura alternativa de Pere Barrios, ho fien tot al seu activisme i a un vot al marge de consignes que pot donar sorpreses. Divendres vinent sabrem més coses.