El PSC esquiva la llei trans en l'acte feminista amb les candidates

Els socialistes demanen a les dones concentrar el vot en el PSC el 14-F

Acte feminista amb les candidates del PSC
Acte feminista amb les candidates del PSC | PSC
09 de febrer del 2021
Actualitzat a les 14:18h
El PSC ha preparat una recta final de campanya amb protagonisme per al feminisme. Des d'aquest dimarts i fins divendres han programat tres actes monogràfics centrats en la igualtat i avui han donat el tret de sortida amb un debat en què han participat les dues principals candidates del partit el 14-F, Eva Granados i Gemma Lienas, números 2 i 4 de la llista per Barcelona respectivament. En l'acte -en què també ha intervingut la viceprimera secretària del PSOE, Adriana Lastra, i que s'ha desenvolupat íntegrament en castellà- Granados i Lienas han abordat els reptes que tindrà el futur Govern en matèria de feminisme però han passat per alt la llei trans que prepara l'Estat.

La llei és un dels punts calents en la relació entre el PSOE i Podem a l'executiu. El pacte de govern incloïa l'aprovació de la coneguda com a llei trans, que en principi ha de permetre que una persona pugui canviar la seva identitat de gènere als registres sense documents oficials ni necessitat de presentar cap dictamen mèdic o psicològic, entre altres avenços.

El PSOE, però, se n'ha desmarcat i demana que la "situació estable" de transsexualitat estigui "degudament acreditada". Una postura contrària als postulats d'organismes com Amnistia Internacional o l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa. Per ara, però, els socialistes no se surten amb la seva i l'esborrany de la llei preveu el dret a la identitat de gènere "lliurement manifestada".

El PSOE, però, no es rendeix. "Em preocupa fonamentalment la idea de pensar que el gènere s'elegeix per la mera voluntat", va dir la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo. Una postura, compartida pel fitxatge estrella del PSC en matèria de feminisme, Gemma Lienas.

Avui Lienas ha centrat la seva intervenció en la defensa de la coeducació, la metodologia que té per objectiu acabar amb l'educació sexista. Lienas també ha assenyalat la necessitat que els infants tinguin "referents femenins" i ha demanat millorar la formació afectiva i sexual per evitar que els infants tinguin com a referència "la violència i la submissió" de la pornografia.

Crítiques a la gestió del Govern

Granados ha centrat la seva intervenció en la fiscalització de les polítiques feministes fetes durant la passada legislatura. Granados ha retret a JxCat i ERC que no hagin tirat endavant el Pacte Català contra la violència masclista i ha assegurat que "el primer que farà Illa" serà convocar tots els agents socials per impulsar-lo.

"No pot ser que s'escatimin euros en la protecció de la vida de les dones", ha dit Granados, s'ha perdut una dècada de lluites feministes", ha assegurat, instsint en el concepte de "dècada perduda" amb què el PSC qualifica el procés sobiranista. "Si dediques temps al debat identitari, no estàs amb l'agenda feminista", ha apuntat la vicesecretària dels socialistes.

Granados ha fet una crida a concentrar el vot de les dones en el PSC de cara al 14-F. "Demano el vot a totes les dones de Catalunya que creguin que els seus drets poden ser reconeguts i vulguin una lluita de veritat contra la violència masclista", ha dit.

Lastra ha tancat l'acte assegurant que les dones de Catalunya "mereixen" tenir un president feminista i ha defensat les polítiques feministes del govern espanyol, entre les quals ha destacat l'anunci per reduir la bretxa de gènere en les pensions. La viceprimera secretària del PSOE ha acomiadat l'acte fent una reivindicació del feminisme de classe. "O és per a totes, o no ho és", ha conclòs.