La CUP carrega contra l'Ajuntament de Barcelona per esborrar el mural de suport a Pablo Hasel

Carles Riera lamenta que els comuns apuntalin el PSC i denuncia que Albert Batlle "vulnera la llibertat d'expressió, els drets civils i polítics"

Carles Riera, número 2 de la CUP a Barcelona, en un acte sobre antiracisme aquest dimarts
Carles Riera, número 2 de la CUP a Barcelona, en un acte sobre antiracisme aquest dimarts | CUP
09 de febrer del 2021
Actualitzat a la 13:11h
Carles Riera, número 2 de la CUP per Barcelona, ha donat el suport de la formació a Pablo Hasel, que entrarà aviat a la presó. En aquest sentit, ha denunciat que l'Ajuntament de Barcelona ha esborrat el mural de solidaritat amb Hasel. "L'ombra del senyor a Albert Batlle no ha trigat gens a reprimir una vegada més la llibertat d'expressió", ha dit, i ha criticat els comuns per apuntalar el PSC. "Quan els comuns apuntalen el PSC el seu programa de defensa de drets civils i polítics es dilueix", ha dit Riera.

En aquest sentit, ha dit que Batlle "vulnera la llibertat d'expressió, els drets civils i polítics", ha afegit el candidat cupaire, que ha manifestat de nou "tot el suport" amb les persones reprimides per exercir la llibertat d'expressió. Riera s'ha mostrat favorable a una reforma del codi penal, però ha demanat als comuns que "no en facin electoralisme" i que ho apliquin.

Riera també ha celebrat la imatge de Junts reclamant el tancament del CIE, però ha volgut recordar a la candidatura que "la coherència és un valor necessari i imprescindible" en política, i ha apuntat que es van abstenir al Congrés en la proposició no de llei per la regularització de les persones migrants. En aquest sentit, ha demanat a la candidatura de Laura Borràs que "corregeixi" la manca de coherència i que es comprometin amb la resta de forces polítiques i socials del país per fer "un acord nacional per tancar els CIE de manera immediata". "Un pas imprescindible en l'inici d'aquest nou cicle és el tancament dels CIE i emplacem a totes les forces fer fer-ho possible", ha dit.

El candidat de la CUP també ha criticat el número 1 del PSC, Salvador Illa. L'exministre ha dit que els independentistes "han d'assumir el principi de realitat" i admetre que no hi ha majoria independentista. Riera ha volgut aportar dades en aquest sentit, i ha recordat que els estudis d'opinió apunten que el 80% de la població vol un referèndum i l'amnistia, i que el 50% de l'electoral del PSC està en contra de l'empresonament dels líders de l'1-O. "Durant 12 eleccions consecutives, l'independentisme sempre ha sumat majoria", ha recordat Riera, i ha instat Illa a assumir que "només l'autodeterminació i l'amnistia donarà una resolució democràtica al conflicte".  

Un pla integral contra el racisme

Basha Changuerra, número 5 de la CUP per Barcelona, ha desgranat aquest dimarts les propostes de la candidatura per fer front al racisme. La candidata ha deixat clar que cal abordar el problema de manera "radical i transversal", i aplicar "mesures antiracistes en els punts clau" de la societat per avançar cap a un "futur digne per a totes". Així, la CUP proposa "autocrítica política" per reparar "la dinàmica de invisibilització habitual als partits". En aquest sentit, la CUP es compromet a desplegar un "pla integral contra el racisme" que afecti totes les àrees de la societat, com són l'educació, la sanitat, la cultura, l'àmbit laboral o l'administració pública.

Aquest pla integral contra el racisme començarà amb un estudi de les problemàtiques que afecten les comunitats no blanques a Catalunya en els diversos àmbits de la vida. "Aquest pla permetrà aplicar mesures contra la discriminació en l'accés a l'habitatge o en l'accés al món laboral, també garantir la igualtat de tracte en les produccions culturals i audiovisuals perquè totes les comunitats se sentin representades, i sancionar les iniciatives privades que no ho facin", ha apuntat Changuerra. Aquest pla, juntament amb una altra de les propostes de la CUP per a la propera legislatura, la Renda Bàsica Universal, ha de permetre vetllar pels drets dels treballadors, especialment també en l'àmbit domèstic i agrari, on hi ha més presència de "persones racialitzades o feminitzades".

En aquest sentit, la CUP assegura que els treballadors del sector agrari podran escollir en quin sector volen treballar gràcies al pla contra el racisme i la Renda Bàsica Universal. Els anticapitalistes apunten també cap Ajuntament podrà negar-se a empadronar ningú i permetrà aplicar mesures "contra les identificacions per perfil ètnic o la discriminació en l'accés a l'oci nocturn". Tot plegat s'ha de regular, diu la CUP, "reorientant els recursos tècnics i econòmics existents" cap a un "organisme en clau antiracista amb capacitat de fiscalització, sanció i correcció" i amb competències "en totes els àmbits de la administració. 

Changuerra ha assegurat que la proposta de la formació posa "al centre les persones", sense excloure ningú per "cultura, aspecte o lloc de naixement". La candidata ha denunciat que les propostes de la resta de partits en clau antiracista han estat marcades per "la visió reduccionista" de considerar el racisme "al fet migratori". "El racisme va més enllà de la situació administrativa i no només afecta les persones migrades sinó a totes aquelles persones no blanques i racialitzades en negatiu", ha dit Changuerra, i ha posat d'exemple la comunitat gitana. La candidata ha assenyalat el component econòmic del racisme i també l'element de "crueltat gratuïta" basada en "el rebuig al diferent". "Calen polítiques de reparació institucional i social", ha reclamat. 

Investigació "exhaustiva" a la DGAIA

Els cupaires proposen també una investigació exhaustiva a la DGAIA per "escrutar els contractes privatitzats" i "depurar les responsabilitats" per no tenir com a prioritat "ni el benestar, ni l'empoderament ni l'autogestió" dels joves tutelats o les famílies. Changuerra ha reiterat que s'ha de tancar el CIE de la Zona Franca, com es va acordar al Parlament el 2015.