Borràs prioritza la majoria absoluta de l'independentisme per fer avançar el procés

La candidata de Junts assegura que obtenir el 50% dels escons legitimarà que es refermi el "compromís" amb la DUI i acusa ERC de defensar una estratègia de "pactisme tràgic" a Madrid

Laura Borràs, aquest dimarts en la roda de premsa de l'ACN.
Laura Borràs, aquest dimarts en la roda de premsa de l'ACN. | Junts per Catalunya
09 de febrer del 2021
Actualitzat a la 13:51h
Tenir majoria absoluta sense haver superat el 50% dels vots ja legitimarà fer avançar el procés. En aquests termes s'ha expressat aquest dimarts la candidata de Junts a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs, en una roda de premsa organitzada per l'Agència Catalana de Notícies (ACN). "El 50% de vots i escons és el compromís per avançar el procés. Les majories, en aquest país, es viuen amb el 50% dels vots i dels escons. La fita del 50% dels vots ens la proposem per aconseguir-la sense expectatives que l'Estat la respecti, com se'ns ha advertit. El compromís de Junts és ferm, clar i inequívoc", ha apuntat Borràs, que en el programa hi porta un full de ruta de set punts que inclou tant la declaració d'independència com un referèndum a través d'Europa. Es pot consultar en el programa de Junts, adjuntat al final de la informació (pàgina 11).

"Per a nosaltres, el 50% dels vots també ens compromet, tenim aquesta idea de compromís, estem compromesos amb les majories. La majoria dels escons ens interpel·la. La majoria de vots seria una fita que en termes democràtics hauria de ser suficientment rellevant, però ja sabem que en matemàtica democràtica l'Estat justeja. Hem sentit partits que diuen que no n'hi ha prou ni amb el 50%, ni amb el 60% ni amb el 70% dels vots. Nosaltres som escrupolosament democràtics i ens interpel·len les majories d'escons i de vots", ha apuntat la candidata. En el programa, Junts es compromet a activar i defensar la DUI en cas de superar la meitat dels vots, i al mateix temps insisteix que la majoria en sufragis també hauria de servir per forçar un referèndum acordat amb mediació internacional per fer-lo possible.

La dirigent independentista, en tot cas, ha indicat que s'ha de "respectar" el "compromís" amb els electors. "El 50% dels vots ens legitima perquè som demòcrates, però el problema és que s'ha de preguntar a qui no respecta el resultat de les urnes. Es respectaria el 51% dels vots? Es podria respectar? Ens diuen que no n'hi ha prou. El nostre posicionament és escrupolosament democràtic", ha ressaltat Borràs. El pla de Junts inclou com a primera mesura parlamentària, en cas que se superi la meitat dels vots, una resolució que ratifiqui el resultat electoral i també la declaració d'independència del 2017, suspesa primer i després activada sense efectes.

Preguntada sobre una hipotètica repetició electoral, s'ha compromès a fer el possible per evitar-la, tot i que ha evidenciat les discrepàncies existents amb l'estratègia d'ERC. Oriol Junqueras i Marta Rovira van qualificar ahir de "temerària" la via per avançar que proposa Junts, i Borràs ha retret als republicans que la seva estratègia de diàleg a Madrid pot entrar dins la categoria de "pactisme tràgic". ERC defensa el referèndum acordat, una via que també ha defensat com a prioritària el cap de llista per Lleida, Ramon Tremosa, en una entrevista a NacióDigital. Tremosa també demanava ser "prudent" amb les "promeses", en referència a la declaració d'independència.

Pel que fa a la política de pactes, no ha tancat la porta a governar sense ERC, malgrat la dificultat aritmètica que suposa aquest escenari. "Millor en solitari que amb un Govern desunit", ha assenyalat l'exconsellera de Cultura. Pel que fa a les exigències que Junts posarà a l'hora d'abordar aliances governamentals, la línia vermella és una obediència "escrupulosa" al mandat de l'1-O. Junts és qui més vigent veu el referèndum i assegura que cal "desconfiar" de tots aquells que apunten -en referència a ERC- que "ja no val".

En tot cas, la candidata ha indicat que una de les prioritats ha de ser convertir-se en un "maldecap" per a Europa. Aquests últims dies, Junts ha focalitzat els atacs -especialment Carles Puigdemont- en Josep Borrell, alt representant de la diplomàcia europea, que va veure com el ministre d'Exteriors rus li retreia públicament l'existència de presos polítics a Espanya pel referèndum de l'1-O. Puigdemont ha insistit que tant Borrell com Salvador Illa, candidat del PSC, són responsables d'una "declaració unilateral d'incompetència" tant pel flanc exterior com per la gestió de la pandèmia.

Prescisament en aquest àmbit, Borras s'ha compromès, en cas de ser escollida presidenta, a elaborar un "pla d'obertura segura" com a primera mesura en arribar a Palau. "Es tracta de fer una taula de crisi econòmica que salvi el 50% de les pèrdues dels sectors que han hagut de tancar", ha apuntat la candidata, que també ha plantejat una "taula de crisi social". "I treballar des del Departament de Salut per fer una política combinada de protecció de la salut i de la salut econòmica", ha remarcat la dirigent independentista. En aquest sentit, ha insistit que Catalunya necessita el 2% del seu PIB -4.600 milions- per resoldre la crisi econòmica a través dels fons europeus que arribaran a l'Estat. El pla de reactivació, ha dit, ja el té en marxa la Generalitat.

Programa lectoral de Junts by naciodigital