Junqueras i Rovira rebaten la via «temerària» de Junts

Alerten del perill de "prometre dreceres màgiques" sense resoldre les febleses de l'independentisme i d'abandonar un diàleg que és clau per a la "credibilitat" a nivell internacional

Oriol Junqueras i Marta Rovira, al míting de Badalona
Oriol Junqueras i Marta Rovira, al míting de Badalona | Marc Puig
08 de febrer del 2021
Actualitzat a les 19:17h
Conscients de la bossa d'indecisos que dubten entre votar ERC o Junts, els republicans han passat a l'ofensiva argumental. Sostenen que una campanya sustentada en els retrets no permetrà avançar cap a l'objectiu de la independència, però que, arribats a aquest punt, s'ha de rebatre les acusacions de "traïció" i de "renúncia" que fa temps que arriben des de les files de l'espai liderat per Carles Puigdemont. Oriol Junqueras i Marta Rovira s'han marcat aquest propòsit en una conversa enregistrada que s'ha fet pública aquest dilluns i en la qual expliquen per què consideren "temerària" la via que Junts pregona.

"No entenc per què s’estan prometent dreceres màgiques que no existeixen o es proclamen repúbliques buides de contingut", planteja la secretària general d'ERC. Es refereix, en concret, a la proposta de reactivar la declaració d'independència estroncada l'octubre del 2017. Sense una revisió de quines van ser les febleses que la van fer fracassar, com ara que van haver-hi molts ciutadans que no es van sentir interpel·lats, difícilment es pot avançar, reflexionen els dos dirigents. 

"Declarar la independència és molt fàcil, la podem declarar cada dia. La qüestió no és declarar-la cada dia, la qüestió és com establim les bases per una República que duri tota la vida", continua Junqueras. Les vies que Rovira titlla de "regat curt" acaben sent "temeràries" perquè, analitza, l'únic que faran és abocar l'independentisme a quedar-se en el mateix lloc que va acabar la tardor de fa tres anys. En aquest sentit, lamenta que surti "relativament barat" per a Junts llançar proclames que no van acompanyades de "respostes", com ara com es consolida aquesta declaració d'independència que defensen i com se superen les febleses constatades fins ara.