Ciutadans titlla els indults de ser «una altra forma de corrupció»

El partit es presenta com l'únic que combat la "putrefacció" i acusa Junts i el PSC de tapar els casos que afecten Laura Borràs i Núria Marín

Anna Grau, Edmundo Val, Jordi Cañas i Toni Cantó en l'acte de Cs contra la corrupció.
Anna Grau, Edmundo Val, Jordi Cañas i Toni Cantó en l'acte de Cs contra la corrupció. | Cs
08 de febrer del 2021
Actualitzat a les 19:37h
Ciutadans s'aferra a la corrupció com a tema central dels darrers dies de campanya. Ho ha fet amb un acte a la Terrassa Miramar de Barcelona amb Inés Arrimadas, Jordi Cañas, Anna Grau, Toni Cantó i Edmundo Val. Tots els intervinents han presentat el partit taronja com el flagell contra la corrupció. Arrimadas ha assenyalat que ells són "l'únic partit que vol parlar de corrupció". "El nacionalisme i el procés han estat una excusa perquè alguns es forrin". 

En les diverses intervencions s'ha escomès de valent contra els indults com "una altra forma de corrupció". L'eurodiputat Jordi Cañas ha clamat de manera bel·ligerant que "un polític no pot indultar un altre polític". Arrimadas ha definit el procés com "un gran atracament" a base de sous i "xiringuitos". 

La líder taronja ha cridat a fer de Catalunya "una terra puntera contra la corrupció" per tenir un govern "a l'alçada moral dels catalans". Arrimadas ha posat casos diferents en el mateix sac, des de Núria Marín, la presidenta del PSC, a Laura Borràs, una "candidata que ja va ser designada estant imputada, el que diu molt de la putrefacció que hi ha", Oriol Junqueras ("condemnat per malversació") i el cas Bárcenas. 

La líder unionista ha denunciat un suposat pacte secret entre els altres partits per no parlar dels escàndols que esquitxen les diverses formacions. "No volem pagar impostos perquè vagin a les pagues vitalícies dels expresidents o al 3%".

Inés Arrimadas ha destacat com a mesura del seu programa l'auditoria general dels comptes de la Generalitat que Ciutadans vol fer en cas que arribi al Govern català. Els casos de corrupció han estat tapats per "una gran estelada". La presidenta de Ciutadans ha incidit en "la corrupció de les vacunes" en al·lusió als càrrecs públics que s'han saltat els protocols per ser vacunats, demanant "exemplaritat" i que els partits facin fora els seus dirigents que se saltin les cues per accedir a una vacuna.   

L'eurodiputat Jordi Cañas ha estat el més vehement, assegurant que l'única possibilitat que es continuin denunciant els acasos de corrupció és donant suport a Ciutadans. Per Cañas, no s'entén el procés sense els afers de corrupció. Quan els dirigents de CiU van veure que "acabarien a la presó, van decidir apretar el botó vermell". Cañas ha qualificat de "corrupció tan greu com l'econòmica" que es pugui concedir l'indult als presos independentistes.

L'exadvocat de l'Estat i portaveu del grup de Ciutadans al Congrés, Edmundo Val, ha exposat les principals mesures que propugna el partit, com prohibir els indults per llei pels condemnats per afers de corrupció, o la protecció dels denunciants. Val ha explicat alguns dels casos en què va intervenir com a advocat de l'Estat, com la investigació contra el dirigent del PP valencià Carlos Fabra, afirmant que es poden abatre grans corruptes, però que cal perseverança i treball dur.  

El valencià Toni Cantó ha afirmat que Ciutadans va néixer per combatre dues coses que "van molt unides", com són "el nacionalisme i la corrupció". "Parlar de corrupció a la Catalunya de Pujol -ha assenyalat-és com interpretar Shakesperare a Londres o com cantar una òpera de Verdi en un teatre d'òpera italiana".