Jean Castel: «Qui millor que Cs per fer un govern constitucionalista?»

El candidat de Ciutadans es presenta per quarta vegada com a cap de llista a les comarques gironines

Jaume Dulsat, candidat del PDECat
Jaume Dulsat, candidat del PDECat | Cristina Botey
08 de febrer del 2021
Actualitzat a les 15:37h
Jean Castel (Girona, 1966) va encapçalar la llista per Girona de Ciutadans el 2012, quan va deixar el PP per fitxar pel partit taronja. Va repetir el 2015, 2017 i aquest 2021.

Defensa que el constitucionalisme ha de concentrar el vot en la seva formació i  pronostica un resultat semblant al de 2017, malgrat les enquestes desfavorables. Hi hem parlat.

- És la quarta vegada que es presenta com a cap de llista per les comarques gironines. Potser aquest cop el desafiament és més gran perquè implica defensar un resultat extraordinari com el del 2017 amb quatre diputats a la demarcació, els mateixos que va treure Esquerra per exemple. Seran unes eleccions complicades per a la seva formació?

- Per a nosaltres no va ser extraordinari el resultat de 2017. Quan entrem en una campanya sortim a guanyar les eleccions i aquesta ha de ser sempre l’actitud: il·lusió, responsabilitat i coresponsabilitat. Nosaltres, com al 2017, no només volem guanyar sinó volem ampliar aquell resultat que vam treure. Volem demostrar a la ciutadania de Catalunya que hi ha una altra manera de fer i entendre la política, que no és el que hem vist fins ara.

És molt trist veure formacions polítiques presentar en aquestes eleccions un programa que diu el mateix que fa quatre anys i que han tingut responsabilitat de govern i no l’han aplicat. Hi ha una altra manera de fer política des de la coherència.

Nosaltres oferim una candidatura de gent no només preparada sinó també amb experiència, perquè hi ha diferents persones que ja són diputades, regidors, etcètera. Una candidatura que pot aportar garanties al Govern de la Generalitat. 

- Què faria Ciutadans si governés la Generalitat?

- Volem governar Catalunya per donar-li un canvi i un gir a les últimes dues legislatures de confrontació, de fricció, de veure els nostres carrers cremats. Catalunya té grans reptes. Al cantó de cada solució Ciutadans té un tret diferencial: sabem explicar com i de quina manera convertir una proposta en una realitat.

Per a mi les propostes tangibles són aquelles que pots portar a la realitat, que poden canviar la vida dels catalans. Per això volem fer Carlos Carrizosa el següent president de la Generalitat de Catalunya.

Hem perdut dues legislatures, ha perdut el Parlament, la Generalitat i tots els catalans. Hi havia grans reptes però es va donar un cop a la democràcia al Parlament. Molts ho vam viure alguns en primera persona, i mentre nosaltres denunciem el cop a la democràcia, el PSC demanant indults. Nosaltres entenem que som l'única garantia constitucionalista, no només a Girona sinó a tot Catalunya.

​"No només volem guanyar sinó ampliar el resultat que vam treure el 2017"

- Clarament van aconseguir transmetre aquesta idea el 2017. Gran part de l’electorat contrari al procés o la independència va fer el vot útil d’apostar clarament per Ciutadans. Ara els sondejos indiquen que no serà així i que el PSC recupera molts vots. A més que sorgeix un partit com Vox que sembla que també vol mossegar el seu espai. Per què creieu que la gent ara no els identifica com a primera opció constitucionalista?

- No només al 2017 sinó que en aquestes eleccions Ciutadans continua sent el vot útil constitucionalista a Catalunya. El PSC amb els seus moviments i un ministre candidat ens ha abocat a unes eleccions que ja podem comprovar aquí mateix com i de quina manera les hem de fer. Amb unes restriccions mai vistes en una campanya electoral.

El futur Govern de la Generalitat té al gran repte social per davant. L'estela negativa que ens ha deixat aquesta crisi. Ciutadans es compromet a que si guanyem aquestes eleccions presentarem un pla d’ajuts coherent i real. No pot ser que les activitats econòmiques que estan patint les restriccions i els tancaments no tinguin un pla d’ajuda. No es pot demanar a la economia d’aquest país que amb la porta tancada suporti la despesa fixa. 

- Com hi farien front vostès?

- Des de l’any 78 crec que Catalunya no s'enfronta amb reptes de futur d’aquesta magnitud. Cal un govern que estigui a l'alçada de les circumstàncies. Un govern sensat i de responsabilitat ha de fer un pla de seguretat que garanteixi d’una vegada la salut de cada activitat econòmica. Garantint la seva porta oberta o posant els mitjans adequats. Aquí no hem vist aquesta feina. Hem vist governs que continuaven pensant en altres coses que eren per a ells prioritàries. Nosaltres en diem partitocràcia.

- En funció del resultat de les eleccions, si volen formar Govern hauran de pactar. Hi ha línies vermelles o es pot pactar amb l’extrema dreta?

- Evidentment nosaltres tenim línies vermelles. Nosaltres hem deixat clar que els extrems no ens agraden. Ni Vox ni els nacionalistes. Evidentment Vox ens ha recolzat externament en altres comunitats. No ens ha espantat mai tirar endavant de la mà del constitucionalisme. Els extrems els tenim molt apartats de la nostra essència però crec que ens cal sumar per reconstruir la convivència que ens va trencar el nacionalisme.

Un vot al PSC és tornar al tripartit. Sabem que quan el socialisme té la oportunitat prefereix agafar de la mà els independentistes i Bildu. El futur dels catalans no passa pels pactes entre partits per repartir-se les cadires.

​"El futur dels catalans no passa pels pactes entre partits per repartir-se les cadires"

- Anem una mica ara a les propostes per a les comarques de Girona.

- Nosaltres tenim molts reptes. Si parlem de la província de Girona ens cal parlar d’infraestructures. Volem veure acabada la carretera fantasma, la que ens ve de Verges per Sarrià i acaba a Medinyà. Hi ha tot el tram amb ratlles pintades grogues amb màquines puntuals, amb quadrilles de quatre persones que sí que estan treballant però no al ritme que demana aquella infraestructura. El que no pot ser és que avui hi hagi una màquina i quatre persones treballant i demà desaparegui. El que entenem des de la coherència i el sentit comú és que hauríem de tenir les màquines adequades per acabar l’obra.

O la discussió que ha estat molt sobre la taula del que ha de ser la variant d’Olot. Per on ha de passar aquesta variant? Sabem que hi ha el poble i les empreses i hi ha opinions diferents. Li asseguro que a partir del 15 de febrer si Ciutadans governa a Catalunya el primer que farem serà obrir una taula de diàleg i asseure-hi els diferents sectors. Evidentment que la infraestructura és necessària.

També hi ha el tema de la C-32, Ciutadans sempre ha estat al cantó d’aquesta infraestructura. Vam detectar errors en el projecte inicial. Ja està bé de la política del titular del nacionalisme i els tripartits, Catalunya necessita ara més que mai bons fonaments que siguin ferms i s’han de deixar de banda invents. No necessitem ni fer tripartits ni segons processos ni veure mai més un Parlament vulnerat. Un president i un Govern que passava per sobre de la llei i de l’Estat. Que passava per sobre l’ordenament jurídic. Que passava pel sobre del reglament del Parlament de Catalunya. Crec que les lleis del Parlament estan fetes per a tots. Ciutadans està aquí per garantir aquestes regles i ens hi sentim molt còmodes.

- Alguns dirigents del seu partit han canviat de samarreta, alguns han anat al PP, altres al PSC. Ningú no l'ha temptat per anar en una altra llista?

- Jo crec que la gent que tempten amb altres llistes són la gent que han de marxar de la formació en la que estan. Jo sempre he estat amb coherència amb les idees que defenso en un partit on em sento lliure. Evidentment tothom és lliure de decidir el seu futur. Alguns se’n van als extrems i s’hi troben còmodes.

Ciutadans té una gran avantatge i és que tots els que estem aquí tenim una feina fora. Això és un gran avantatge per no enquistar professionals polítics. No és el moment d’invents com el senyor Illa. No és el moment de veure moviments de presidents i candidats que després resulta que vulneren els seus votants agafant la mà dels nacionalismes. No és el moment. És el moment d’un Govern de gestió i de responsabilitat. Qui millor que Ciutadans per fer un govern constitucionalista que pot garantir aquest futur?