Aragonès mantindrà la proposta de Govern ampli «en qualsevol dels escenaris»

Rebutja l'escenari de la repetició electoral i defensa que si l'independentisme supera el 50% dels vots el resultat serà "legítim" al marge de la participació

El candidat d'ERC, Pere Aragonès, en un míting
El candidat d'ERC, Pere Aragonès, en un míting | Marc Puig
08 de febrer del 2021
Actualitzat a les 16:04h
El candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha assegurat que mantindrà la proposta de Govern "ampli" amb Junts, comuns, la CUP i el PDECat encara que no guanyi les eleccions del 14 de febrer. L'aspirant republicà a la presidència ha argumentat en una roda de premsa organitzada per EFE que la seva aposta no és d'"estratègia electoral", sinó que és una "estratègia de país" i que, per tant, la mantindran "en qualsevol dels escenaris". 

Aragonès ha argumentat que l'independentisme és "plural" i que també ho és el sobiranisme i que, per tant, considera que tots els partits s'han de fer "corresponsables" d'encarar el futur i que la situació s'haurà d'afrontar de forma conjunta. "Cap partit ho pot fer sol", ha insistit. El candidat d'ERC ha reivindicat el seu partit com el "ciment" per aglutinar una majoria que pivoti en la defensa de l'amnistia i l'autodeterminació, així com una sortida progressista a la crisi. 

Pel que fa al veto existent entre Junts i els comuns, Aragonès ha fet referència a com es van aconseguir aixecar amb l'aprovació dels pressupostos, per participar de la taula de diàleg amb la Moncloa i de forjar els governs a ciutats com Lleida i Tarragona, dues alcaldies que ERC va arrabassar al PSC. 

En tot cas, Aragonès ha rebutjat un escenari de repetició electoral tot apel·lant a la "responsabilitat" de les formacions polítiques i ha puntualitzat que "no serà per ERC" que s'aboqui al país a aquesta situació. De fet, ha situat l'interrogant sobre què faran els altres partits independentistes -bàsicament, Junts- si ERC queda al capdavant per comandar la Generalitat. "Tenim una oportunitat d'unir avenç nacional cap a la independència amb avenç social", ha defensat. Aquesta, ha dit, ha de ser "la legislatura del referèndum" amb reconeixement internacional i ha puntualitzat que no renunciarà a "cap via democràtica" per aconseguir-lo.

També ha descartat que no es puguin donar resultats electorals la mateixa nit del 14 de febrer, com havia apuntat, en cas de no poder-se constituir un gruix important de meses o acabar el recompte del vot per correu, el director general de Participació Ciutadana de la Generalitat, Ismael Peña-López.   

El candidat ha assegurat que el resultat de les eleccions serà "legítim" al marge de la participació i que, per tant, que l'independentisme superi el 50% dels vots tindrà valor encara que hi hagi una alta abstenció en els comicis. "Sigui quina sigui la participació, aspirem al millor resultat possible", ha afirmat tot insistint que el duel és entre el model que representa ERC i el del PSC de Salvador Illa, que fins ara no ha negat amb rotunditat que estigui disposat a ser president acceptant els vots de Vox. "El que dona rellevància a l'extrema dreta és que Illa no negui que estigui disposat a acceptar els seus vots", ha subratllat Aragonès.

Ciutats connectades en 30 minuts

Durant la roda de premsa, el candidat d'ERC també ha plantejat una proposta en termes de mobilitat: que en la pròxima dècada totes les ciutats que estiguin a una distància inferior als 50 kilòmetres estiguin connectades en 30 minuts. Es tracta, ha detallat, d'un pla "ambiciós d'inversió" en infraestructures ferroviàries i d'altres tipus per connectar, especialment, l'àrea metropolitana i que ha de facilitar tenir una visió de polítiques d'habitatge que satisfaci la major demanda en aquests indrets.