Illa i Sánchez prometen un Govern progressista sense «tripartit ni procés»

El president del govern espanyol defensa que el candidat del PSC és el millor representant del catalanisme

Acte electoral del PSC a Girona
Acte electoral del PSC a Girona | PSC
07 de febrer del 2021
Actualitzat a les 20:02h
El candidat del PSC el 14-F, Salvador Illa, ha volgut visibilitzar-se com a presidenciable aquest diumenge en un acte electoral a Girona. Illa ha insistit que si guanya les eleccions es presentarà a la investidura i ha promès un govern progressista sense "tripartit ni procés". El candidat ha emfatitzat així la seva proposta de formar un executiu en minoria amb els comuns, copiant la fórmula de l'Ajuntament de Barcelona i la Moncloa.

Igual que ahir, Illa ha tornat a demanar el vot "als que van voler el canvi el 2017", en referència als votants de Ciutadans. "Aquest cop sí que tindrà utilitat", ha dit, en al·lusió a la decisió d'Inés Arrimadas de no presentar-se aleshores a la investidura.

Illa ha insistit en un missatge que contraposa procés independentista a eficàcia política i s'ha compromès a formar un Govern "assenyat i estable". El candidat del PSC ha llançat el compromís en un acte en què ha estat acompanyat del nou ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. 

Sánchez s'ha convertit en una de les principals cartes que els socialistes juguen en campanya per reforçar la figura del seu candidat. Amb el d'avui ja són cinc els actes de campanya en què ha participat el president del govern espanyol, que ha anunciat que també intervindrà en un míting dimecres a Barcelona. L'acte, segons ha informat el PSC, tindrà per objectiu cridar a la concentració en el PSC del "vot femení" i hi participaran candidates al Parlament de Catalunya, les alcaldesses del PSC, així com les dones regidores i caps de llista del partit. També hi seran presents més de 300 dones de manera virtual.

El líder del PSOE ha basat el seu discurs a dibuixar una societat catalana "dividida i insegura" i ha presentat Illa com l'única opció catalanista i d'esquerres. "Hem de recuperar la Catalunya tranquil·la i de la convivència", ha dit. Sanchez ha fet una crida a apostar per "la negociació i l'acord". "Que la dignitat institucional i la utilitat social tornin a la Generalitat", ha reclamat. 

El president del govern espanyol també ha utilitzat una de les altres cartes en què els socialistes confien per fer valdre la figura d'Illa, la del seu passat recent com a ministre. Sánchez ha defensat la capacitat gestora d'Illa i ha assegurat que si el PSC governa, revertirà les retallades en salut i educació.

"Donar la mà a Sánchez"

A l'acte també ha intervingut la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, que ha reforçat el missatge d'Illa. "Donem la mà a Sánchez i al govern d'Espanya per treballar junts", ha dit, alhora que ha acusat l'independentisme de "fer mal" a la convivència. 

Batet, que ha qualificat Girona de "terra difícil i complexa" ha instat a deixa de "buscar excuses i conflicte" i ha cridat a concentrar el vot en el PSC, a qui les enquestes deixen en situació d'aspirar a ser primera força. Iceta també ha fet acte de presència al míting, expressant la confiança que després del 14-F a la Generalitat i a la Moncloa hi hagi dos presidents "que no es donin l'esquena".