Albiach apuja el to contra Junts: «Que es preparin per deixar la Generalitat»

Iglesias impulsa la via de "canvi" dels comuns davant d'un Illa que és el candidat preferit dels "grans poders mediàtics"

Jéssica Albiach, en l'acte central de campanya amb Pablo Iglesias, Ada Colau i Jéssica González a Santa Coloma de Gramenet
Jéssica Albiach, en l'acte central de campanya amb Pablo Iglesias, Ada Colau i Jéssica González a Santa Coloma de Gramenet | En Comú Podem
06 de febrer del 2021
Actualitzat a la 13:55h
La candidata dels comuns a la presidència de la Generalitat, Jéssica Albiach, ha carregat contra Junts per les declaracions "xenòfobes" d'alguns dels seus candidats, com ara Joan Canadell i ha alertat que Catalunya es juga en les properes eleccions un canvi per la propera dècada. "La propera legislatura pot ser pitjor", ha alertat la candidata, perquè hi ha membres de la candidatura de Laura Borràs amb posicionaments posicionaments propis "del nacionalisme excloent, la xenofòbia i el supremacisme". "Això no té res a veure amb la nostra Catalunya ni amb el futur ni els valors republicans que sostenten el país", ha dit, i ha alertat que el problema de Junts "no és aïllat" sinó "estrcutural". "Que es preparin per deixar el Palau de la Generalitat, s'ha acabat", ha dit Albiach a Borràs i Canadell, i ha lamentat que ERC estigui "disposada" a pactar amb Junts. 

Albiach ho ha dit en l'acte central de campanya aquest migdia a Santa Coloma de Gramenet, que ha comptat amb la presència de Pablo Iglesias, vicepresident del govern espanyol i líder de Podem; Ada Colau, alcaldessa de Barcelona i líder dels comuns; i Jéssica González, número 3 de la llista d'En Comú Podem. La candidata a la presidència ha fet una crida a concentrar el vot d'esquerres en els comuns, una opció que "val triple", com a garantia d'un govern progressista, que farà polítiques socials que "posin la gent al centre" i que serà un escut contra l'extrema dreta de Vox. Albiach també ha agraït a Iglesias que es "parteixi la cara" a l'Estat per defensar la taula de diàleg i tot allò que considera just. "Estic segur que la Catalunya republicana i fraterna això no ho oblidarà mai", ha afirmat.

En aquest sentit, la candidata ha dit que els comuns són "d'esquerres i republicans quan dona vots i quan no en dona", i ha reivindicat les polítiques socials i econòmiques que impulsa Podem al govern espanyol amb els ERTO o amb l'ingrés mínim vital, o amb les intents perquè s'investigui la corrupció de la monarquia que sempre topa amb l'oposició del PSOE. Albiach ha dit que l'únic vot "segur" per un "canvi i un govern d'esquerres" és el vot a En Comú Podem, i ha fet una crida a obrir una nova etapa que deixi enrere "el desgovern de Junts i ERC, les privatitzacions, la precarietat, la paràlisi i l'aïllament". "Som les úniques ho podem fer possible, un govern amb En Comú Podem és l'única alternativa a aquest desgovern", ha assegurat, i ha lamentat "les misèries i retrets polítics" constants. 

En aquestes eleccions, Albiach ha dit que Catalunya es juga fer polítiques que posin les persones al centre, reforçar l'escut social, blindar la sanitat pública, lluitar contra l'emergència climàtica i l'atur juvenil, i afrontar la quarta onada, que serà la de la salut mental. "Tenim clar que un govern d'esquerres és l'única eina per a que les classes populars puguin tirar endavant", ha dit, i ha assegurat que els comuns lluitaran per solucionar el conflicte entre Catalunya i Espanya i per fer polítiques socials. Així mateix, ha dit que el 14-F hi ha en joc l'espai que tindrà l'extrema dreta al Parlament, i ha fet una crida a tots els votants d'esquerres perquè vagin a votar diumenge vinent. "Que ni un sol vot de la gent honesta, compromesa i que vol una Catalunya republicana i fraterna es quedi a casa", ha reclamat. 

Iglesias assenyala Illa com el candidat dels "poders mediàtics de l'Estat"

El vicepresident del govern espanyol i líder de Podem, Pablo Iglesias, reivindicat "el canvi" que suposen els comuns i Podem tant a Barcelona com al govern espanyol i ha situat -sense anomenar-lo- Salvador Illa com el candidat preferit dels "grans poders mediàtics de l'Estat". Ho ha dit plantejant una "reflexió" a la gent d'esquerres en relació a la llei del preu del lloguer. "Aquesta gent pot tenir opcions electorals molt diferents, però crec que és evident qui treballa perquè aquesta llei sigui una realitat", ha dit.

En aquest sentit, ha dit als votants d'esquerres que pensin "quines són les eleccions electorals que farien si poguessin els grans poders mediàtics". "Reflexionin si alguna vegada els braços mediàtics del poder han impulsat algun candidat disposat a fer transformacions que poguessin afectar a grans interessos econòmics", ha apuntat i ha afegit que si la gent creu que hi hauria "tantes portades favorables o tantes tertúlies favorables" a un candidat que "sense pressió" estigués disposat "a posar en qüestió alguns dels interessos econòmics de grans patronals o grans poders econòmics". Iglesias ha admès que això és "una veritat dura" que tindrà conseqüències. "Tothom qui m'escolta sap que estic dient la punyetera veritat", ha remarcat Iglesias.

Iglesias ha reivindicat el paper de Podem al govern espanyol a l'hora d'afrontar la crisi de la Covid-19. "A Catalunya tothom és conscient que sense nosaltres al govern espanyol les mesures socials i econòmiques per fer front a la crisi del coronavirus haurien estat diferents", ha dit Iglesias, i ha destacat els ERTO, l'escut social que s'ha aconseguit per "acabar amb els desnonaments o amb els talls de subministraments", l'ingrés mínim vital o l'augment del salari mínim. "Ja sé que no és fer la revolució, però que hi hagi 950 euros al mes pot fer la diferència", ha dit. "Mentre nosaltres hi siguem, les pensions no es retallaran", ha assegurat, i ha deixat clar que "quan Podem hi és les coses canvien i que Espanya es pot canviar cap a millor". També ha assegurat que les retallades a la sanitat pública "han estat un crim" i ha demanat "als gestor de la sanitat a Catalunya" que reconeguin que han fet molt mal. 

Colau reivindica la gestió a l'Ajuntament

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat la Catalunya "oberta, mestissa i plural". "No som colons, com diu Junts, som veïns i veïnes d'aquesta Catalunya orgullosament diversa", ha dit, en referència a les expressions de Joan Canadell, número 2 de Junts. Colau ha lamentat el "desgovern absolut" del Govern de Junts i ERC i ha dit que "no pot continuar ni un dia més" a la Generalitat. L'alcaldessa ha dit que la campanya és difícil arran de la pandèmia però ha dit que és important explicar la situació i aconseguir un canvi de Govern a Catalunya. En aquest sentit, ha reivindicat la tasca feta a l'Ajuntament de Barcelona, que s'ha afrontat "amb recursos insuficient i amb competències insuficients". "Liderar el govern de Barcelona ha permès que coses que ens deien que eren impossibles ara siguin una realitat", ha assegurat, i ha posat d'exemple l'empresa Barcelona Energia que permet reduir la factura de la llum. Colau ha dit que uns comuns forts podran fer també una elèctrica pública a Catalunya.

La candidata dels comuns Jéssica González ha donat el tret de sortida a l'acte central de campanya d'En Comú Podem aquest dissabte a Santa Coloma de Gramenet. La candidata ha reivindicat la campanya dels comuns, 100% telemàtica, i ha confiat que pugui generar "esperança" entre la gent que ho està passant malament arran de la pandèmia. "El 14-F podem aconseguir un canvi, tant de Govern com de paradigma i prioritats, que ens protegeixi de les crisis que patim", ha dit, i ha reclamat uns comuns "forts" per impulsar un govern d'esquerres que posi "la gent al centre" i creï un escut social català, com a l'Estat amb Podem o a Barcelona amb Ada Colau. González ha dit que els comuns han demostrat ser "útils" i per això ha reclamat el vot el 14-F.