Albiach proposa una conselleria de Feminismes i critica que ERC no l'hagi implementat tot i estar al Govern

La ministra Montero critica el posicionament del CGPJ contra la llei del "només sí és sí": "Em preocupa que els jutges d'aquest país puguin desoir el crit de milions de dones"

Jéssica Albiach, amb Irene Montero, Ada Colau i Susana Segovia en un acte sobre feminismes
Jéssica Albiach, amb Irene Montero, Ada Colau i Susana Segovia en un acte sobre feminismes | En Comú Podem
05 de febrer del 2021
Actualitzat el 11 de març del 2024 a les 15:45h



La candidata dels comuns a la presidència, Jéssica Albiach, ha proposat crear una conselleria de Feminismes al nou Govern "que posi la igualtat al cor de totes les polítiques". En aquest sentit, ha criticat que ERC -que també ho proposa- no l'hagi implementat tot i estar a la Generalitat des de 2015. "És una bona notícia que hi hagi més forces que vulguin impulsar aquesta conselleria de Feminismes, però necessitem coherència i veritat. El que es diu en campanya s'ha de complir, això també és feminisme", ha dit Albiach.  També ha criticat la "inacció" de la Generalitat i ha reivindicat la "importància dels recursos" per fer front a les violències masclistes.

"A Catalunya, en funció d'on vius tens accés a uns recursos o altres. Davant la inacció de la Generalitat són els Ajuntaments i les entitats del tercer sector les que donen suport i ajuden les supervivents", ha dit en un acte aquesta tarda en què també han participat la ministra d'Igualtat, Irene Montero, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la diputada dels comuns, Susana Segovia.

La candidata d'En Comú Podem ha apuntat que un govern feminista no passa només per posar més dones al govern, sinó per una agenda de transformació. "No volem un feminisme en què unes quantes dones arriben a llocs de visibilitat a costa d'altres dones", ha dit. La proposta d'Albiach és un govern que tingui "una veritable agenda de transformació" en clau feminista. La cap de llista ha criticat que el PSOE hagi volgut retallar les pensions o no augmentar el salari mínim, dues polítiques que afecten especialment les dones, i ha donat les gràcies a Podem per estar al govern espanyol empenyent els socialistes. 

Colau demana que Albiach sigui la primera "presidenta feminista"

Ada Colau ha reclamat que Catalunya necessita una presidenta feminista i ha de ser Jéssica Albiach. "Ja toca que hi hagi una primera presidenta a Catalunya", ha dit, i ha recordat que ella va ser la primera alcaldessa de Barcelona. "Hem d'arribar als llocs de poder i hi hem d'arribar per transformar la realitat", ha explicat. Una de les primeres accions va ser "modificar les estructures" i crear una regidoria de feminismes i LGTBI, i també fer uns "pressupostos feministes". L'alcaldessa ha fet referència a la necessitat d'una mirada de gènere en les polítiques municipal, per exemple pel que fa a l'urbanisme. "Hem fet marxes exploratòries amb les veïnes per veure quins llocs són més desagradables per decidir, per exemple, on posem l'enllumenat", ha apuntat. 

Colau ha reclamat més recursos per als ajuntaments per engegar polítiques de gènere. Ha explicat que mentre que les altres administracions mouen més pressupost i "regulen i fan tasques en abstracte" els ajuntaments són els qui es troben amb les situacions "dia a dia", i hi han de fer front "amb menys pressupost que ningú". Colau ha explicat que cal donar alternatives a les dones que pateixen violència de gènere i que necessiten una alternativa habitacional i ha apuntat que a Barcelona de moment ja s'ha "doblat" els recursos per atendre dones en situació de violència. "Tenim unes professionals que es deixen la pell i ja hem duplicat les places en cases d'acollida, però no és suficient", ha remarcat.

Montero critica el posicionament del CGPJ

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha lamentat el posicionament del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sobre la llei "només sí és sí". "Em preocupa que els jutges d'aquest país puguin desoir no només el conveni d'Istambul sinó també el crit de milions de dones que han dit 'germana jo et crec'", ha dit, i ha recordat que el codi penal actual exigeix que les dones demostrin que hi ha hagut "violència o intimidació". "És clau avançar cap a un paradigma en què el consentiment estigui al centre. La dona no ha de demostrar que hi ha hagut violència; si no hi ha dit que sí, hi ha una vulneració de la seva llibertat sexual", ha deixat clar la ministra. Montero ha defensat la llei "només sí és sí" i ha confiat poder-la seguir tramitant. 

Montero també ha dit que més enllà de presidentes feministes calen "equips feministes". "El feminisme és el moviment amb més capacitat de transformació", ha dit, i ha remarcat que la feina des de les institucions és "transformar l'agenda feminista en polítiques públiques". "Les polítiques feministes no són coses molt específiques dirigides a les dones, sinó alterar l'estructura de poder perquè les dones puguem exercir aquest poder", ha dit Montero.  En aquest sentit, ha argumentat que la pandèmia ha suposat "una impugnació del masclisme": "Quan el país està aturat, el rostre que es continua movent és el d'una dona", ha dit. La ministra ha dit que la imatge d'un home que ho aconsegueix tot sol a l'espai públic s'ha esvaït. "Depenem de les altres persones i ens necessitem els uns als altres. Cal cuidar allò comú i fer polítiques públiques", ha dit.