ERC alerta que Illa vol replicar amb Vox la «via Valls» per poder governar

Pere Aragonès emplaça als que l'acusen de voler pactar un tripartit amb el PSC que "deixin de mentir de forma interessada"

Pere Aragonès, amb Marta Vilalta i Raül Romeva, al míting del Parc del Clot de Barcelona
Pere Aragonès, amb Marta Vilalta i Raül Romeva, al míting del Parc del Clot de Barcelona | ACN
05 de febrer del 2021
Actualitzat a les 22:07h
El 30 de setembre del 2018, Ernest Maragall anunciava des del Parc del Clot que volia aspirar a l'alcaldia de Barcelona. Vuit mesos després, amb la victòria a les municipals, tenia el seu objectiu a tocar. Però una jugada d'Ada Colau amb el PSC apuntalada externament per Manuel Valls va estroncar el que creia que seria el seu destí. Aquest divendres, des del mateix parc, ERC ha demanat a la ciutadania que faci memòria perquè ara el que busca el candidat del PSC, Salvador Illa, és replicar la mateixa estratègia per fer-se amb el Govern. Aquesta vegada, però, amb una aritmètica en la qual Vox seria clau.

L'objectiu dels republicans és frenar l'ascens dels socialistes que auguren algunes enquestes, motiu pel qual ha emplaçat els que atien de forma insistent que ERC vol forjar un tripartit a "deixar de mentir de forma interessada". Tot un missatge adreçat especialment a Junts, que es presenta com la garantia per impedir una aliança d'aquesta naturalesa.

"Des del PSC estan disposats a acceptar els vots de l'extrema dreta per impedir que ERC tingui la presidència de la Generalitat", ha alertat Pere Aragonès, que ha recordat que Illa no respon amb claredat quan se li planteja aquest interrogant, una actitud que considera que corrobora aquesta intenció. De fet, ha assenyalat que tant Illa com Miquel Iceta van estar movent els fils "del pacte de la vergonya" que es va consumar a la capital catalana i que ho van fer de forma acordada amb Manuel Valls.


Aragonès ha adreçat un missatge per qui va ser el candidat de Cs a les municipals i que aquest divendres ha anunciat una querella contra Aragonès i Laura Borràs per haver-lo acusat de "xenòfob" durant els debats electorals. "No em callaran. A mi no em calla ningú, ni els monàrquics, ni la Guàrdia Civil ni l’extrema dreta", ha assegurat. Segons l'aspirant d'ERC a la presidència, una prova més de les intencions dels socialistes són les declaracions de la vicepresidenta Carmen Calvo menystenint l'existència de feixisme a Espanya. "Que quin feixisme? El que té assegut al davant amb més de 50 diputats. Que no veuen l'extrema dreta?", ha preguntat apujant els decibels. 

Tot i que per ara les enquestes no donen com a probable aquesta suma que encimbellaria Illa, la percepció és que l'extrema dreta irromprà amb força, una entrada al Parlament que l'exconseller Raül Romeva ha fet una crida a "impedir". En paral·lel, el candidat del PSC ja ha dit que si guanya es presentarà sí o sí a la investidura i que espera poder governar amb els comuns. Però això no és possible sense la connivència de partits com PP, Ciutadans i Vox per barrar el pas a una presidència independentista. "El temor és que Vox pugui ser decisiva", asseguren els republicans entre bastidors, que insisteixen que aquesta via dels socialistes per conquerir la Generalitat és factible. 

Els socialistes neguen que Vox pugui facilitar la seva investidura perquè el volen portar als tribunals per la gestió de la pandèmia. També els comuns descarten de portes endins aquesta possibilitat. Però en l'acte d'aquest divendres ha estat Ernest Maragall el primer en enfilar-se a l'escenari per defensar que no es tracta d'una especulació i que la prova és que ell ja ho va patir. "No deixeu que al Parlament passi el mateix que a l'Ajuntament de Barcelona", ha demanat. Aquest ha estat el fil conductor del míting de l'equador de la campanya d'ERC, un missatge que s'ha anat repetint al llarg de tota la jornada.

Govern sense corrupció ni "repartiment de carnets identitaris"

Aragonès també ha concentrat esforços en intentar desmuntar el relat dels que l'acusen de voler teixir un tripartit amb els comuns i el PSC. Si insisteixen en llançar aquesta alerta, ha dit, és perquè tenen "por" d'una victòria d'ERC o bé perquè busquen "desgastar". Ha resumit així l'enèsim veto als socialistes: "Res de res, impossible del tot". Un cop més, ha desgranat com s'ha d'articular el seu Govern "ampli", però aquesta vegada anant una mica més enllà. Ni hi haurà lloc per a la corrupció, ha advertit, ni per aquells que reparteixen "carnets ideològics i identitaris".

Es podia llegir entre línies que la consigna estava dissenyada per la situació de Laura Borràs, imputada en un presumpte cas de fraccionament de contractes, i Joan Canadell, acusat per partits com els comuns de llançar consignes "identitàries". Precisament aquest divendres, en una entrevista a NacióDigital, Borràs deixa clar que en el seu Govern compta amb Joan Canadell, fet que apunta com de complexa serà, en el cas que sumin, la formació d'un Govern després del 14-F.