Chacón reclama «coratge» a Sánchez per acordar un referèndum

La candidata del PDECat, des de Madrid, reivindica la gestió del "mentrestant" amb pactes al Congrés i carrega contra el model "comunista" de la CUP que Junts "vol copiar"

Àngels Chacón, amb els diputats del PDECat a Madrid.
Àngels Chacón, amb els diputats del PDECat a Madrid. | PDECat
05 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:29h
En el vuitè dia de campanya, la candidata del PDECat, Àngels Chacón, s'ha desplaçat fins a les portes del Congrés dels Diputats per reclamar "coratge" a Pedro Sánchez per trobar una "solució política" -el referèndum acordat, sense posar-hi calendari- a la tensió territorial i política entre Catalunya i l'Estat, i ha aprofitat per reivindicar la "gestió del mentrestant" en favor dels interessos dels catalans a Madrid. Acompanyada dels quatre diputats de la formació -Genís Boadella, Concepció Canadell, Sergi Miquel i Ferran Bel-, també ha defensat "no normalitzar" la repressió.

"Gestió, diàleg i també reivindicació", ha assenyalat l'exconsellera d'Empresa i Coneixement, que fa uns dies ja es va desplaçar al Congrés. Segons ella, el PDECat tindrà grup parlamentari propi i serà "clau" en el futur de Catalunya en lloc de la CUP, a qui no deixa de definir com a "antisistema". La candidata ha apuntat que tant els anticapitalistes com Junts exhibeixen la bandera del "no a tot" al Congrés, una tendència de la qual els postconvergents se'n volen desmarcar. De fet, Chacón està oberta a negociar un nou model de finançament en paral·lel a l'eix nacional.

Quina serà l'actitud cap a Pedro Sánchez? "Diàleg, però respecte cap a Catalunya", ha apuntat la candidata, que ha posat com a exemple el suport del PDECat als pressupostos generals de l'Estat. Els comptes no els acabaven d'agradar, perquè no resolen el dèficit fiscal, però gràcies a l'acceptació d'unes quantes mesures -vinculades a la UOC o bé a la consecució que el coronavirus sigui una malaltia laboral- es van acabar validat. "Diem no a la confrontació per sistema, venim aquí a treballar pels catalans", ha apuntat. És en aquesta línia que ha situat la gestió del "mentrestant".

"Entenem que cal gestionar, cal pactar, cal arribar a acords, cal pressionar per arribar a enteses amb el govern espanyol i beneficiar la ciutadania de Catalunya", ha assenyalat la dirigent postconvergent, que s'ha mostrat escèptica amb la proposta del candidat del PSC, Salvador Illa, de rebaixar el sou un 30% al president de la Generalitat. "És electoral i demagògic. No fem populisme ara que venen eleccions, demano seriositat en aquests debats", ha ressaltat la candidata del PDECat a les eleccions.

Pel que fa a la política de pactes, Chacón ha assegurat que està als antípodes de la proposta "comunista" de la CUP que cada vegada més vol "copiar" Junts, segons el seu punt de vista. També ha estat crítica, com és habitual, amb la declaració d'independència que promou Laura Borràs perquè no rebrà "reconeixements".