Junqueras: «No volem una DUI que duri uns segons»

El líder d'ERC defensa que cal construir una "República que duri tota la vida" i avisa que renunciar a la via negociada seria "tancar-se portes a nivell internacional"

Pere Aragonès i Oriol Junqueras, al míting d'ERC a Badalona
Pere Aragonès i Oriol Junqueras, al míting d'ERC a Badalona | ACN
05 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:05h
"No volen una DUI que duri uns segons, no volem que això torni a passar. És la lliçó que hem d'aprendre del 2017". Així ha respost el líder d'ERC, Oriol Junqueras, quan ha estat preguntat en una entrevista a RAC 1 per l'aposta llançada per Junts. El dirigent republicà sosté que el que cal és "construir una República que duri tota la vida" i que per això defensa aquesta via "àmplia", per enfortir aquest objectiu. 

Per aconseguir-ho, ha dit, cal "no cedir la via negociada", que és la que es reclama a nivell internacional per poder teixir complicitats. Renuncar-hi, ha dit, seria tant com "tancar-se les portes" davant d'aquesta comunitat internacional que ha de ser clau en el reconeixement. "Nosaltres podem dir allò que ens sembli oportú, però si ningú ens ho reconeix...", ha dit en al·lusió a la via que els de Laura Borràs abanderen.

De fet, per defensar la taula de diàleg que Junts dona per invalidada, ha recordat que Nelson Mandela "va negociar amb qui el van mantenir tancat 27 anys a la presó". Renunciar a aquesta taula, ha insistit, "va en contra" del propi objectiu de la independència.  

Des d'ERC consideren clau sumar més suports a l'objectiu de la independència i un clima internacional que remi a favor, justament per això Junqueras ha advertit que "no es pot posar una data" a aquesta independència. Dependrà, en tot cas, ha dit, de quin temps es necessita per convèncer molta gent i del context internacional. "Si l’estat espanyol fos homologable democràticament als països europeus occidentals, la majoria de l’1-O hauria d’haver estat suficient", ha assegurat.

Amb tot, ha lamentat que l'Estat hagi respost amb actuació policial i presó, motiu pel qual ha subratllat que cal a Catalunya "majories més àmplies" capaces de fer-hi front. Junqueras ha assegurat, en aquest sentit, que si el govern espanyol hagués volgut indultar-los "ja ho hauria fet".