Arrimadas crida a no canviar «la corrupció del 3% per la del PSC i el PP de Bárcenas»

Ciutadans presenta les seves propostes per al turisme, un sector que veu víctima de la combinació de "pandèmia, procés i Colau"

Inés Arrimadas, Anna Grau, Juan Marín i Luz Guilarte en l'acte d'aquest dijous.
Inés Arrimadas, Anna Grau, Juan Marín i Luz Guilarte en l'acte d'aquest dijous. | Cs
04 de febrer del 2021
Actualitzat a les 19:22h
La reactivació del cas Bárcenas han mogut Ciutadans a focalitzar els seus missatges en el tema de la corrupció, que ha protagonitzat la major part de les seves intervencions. Inés Arrimadas ha acusat aquesta tarda a "les clavegueres de la corrupció" d'endur-se molts dels recursos que han d'anar als sectors afectats per la crisi, com el turisme. Ho ha dit en l'acte de presentació de les propostes per aquest sector, on han participat també el vicepresident andalús Juan Marín, la periodista Anna Grau, número dos per Barcelona, i la regidora Luz Guilarte. 

Arrimadas ha esmentat el cas Bárcenas i les imputacions de la candidata de Junts, Laura Borràs, i de l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín -de qui ha recordat també que és "la presidenta del PSC"-, per assegurar que "el veritable canvi a Catalunya no serà canviar la corrupció del 3% per la del PSC o el PP", sinó un govern "net" presidit per Carlos Carrizosa.
"Estem cansats de la corrupció dels Pujol -ha dit-, cansats que ERC es gasti els diners dels catalans en el procés, amb els eu líder condemnat per malversació".  

Sobre el turisme, Arrimadas ha acusat la combinació de "pandèmia, procés i Colau" com a responsable de la fallida del sector turístic, i s'ha referit al "tripartit de facto" que governa Barcelona. La líder unionista ha descrit un turisme que ha passat de generar 90.000 milions d'euros a 20.000 milions. 

Arrimadas ha acusat els governs espanyol, català i de Barcelona de no adoptar les mesures eficaces d'altres països, on s'han aprovat ajudes directes per salvar el sector. Ha explicat que han proposat un pla directe de 20.000 milions per poder competir amb els altres estats quan se superi la pandèmia, i ha proposat un bonus de 500 euros per motivar el turisme i la suspensió de la taxa turística mentre duri la crisi sanitària.  

"Tenim mala peça al teler", ha dit la periodista Anna Grau sobre la situació del turisme. Ha acusat els governants independentistes de menysprear la marca Espanya i alhora de degradar la marca Catalunya i la marca Barcelona. "El turisme no és de dretes ni d'esquerres", ha proclamat, per afegir que Anna Grau ha definit el govern municipal d'Ada Colau, el Govern català i la CUP com "l'exèrcit de Pancho Villa", on cadascú va a la seva.     

Grau ha exposat les principals propostes de Ciutadans adreçades al sector: un pla de rescat amb ajudes directes per cobrir el 75% de les pèrdues als autònoms del turisme, "que s'haurien d'anomenar indemnitzacions", ajudes d'entre 2.000 i 4.000 euros per pagar els lloguers als qui hagin patit la crisi de ple, i es finançarà fins al 60% de la pèrdua als propietaris. 

La campanya taronja ha dut Juan Marín, el vicepresident andalús, que ha explicat algunes de les mesures engegades a la seva comunitat en aquest sector, que a Andalusia el 2019 va suposar 22.800 milions d'euros i més de 400.000 llocs de treball. Ha detallat el pla de xoc aprovat en l'inici de la pandèmia, una assegurança turística internacional, gratuïta, que cobreix els visitants en cas de malaltia o repatriació, o un bonus turístic, tot "escoltant els empresaris". Marín ha criticat que l'estat espanyol encara no ha presentat un pla de rescat per als ector turístic davant de Brussel·les. 

La regidora de Barcelona Luz Guilarte ha atribuït a l'equip municipal i a un virtual "govern tripartit" la "degradació" de la marca Barcelona i la "turismofòbia" que, segons ella, ha assolat la ciutat. Ha dit que això ha caracteritzat tant l'equip de govern al consistori, l'executiu català i l'espanyol.