Otegi (Bildu) i Pontón (BNG) faran costat a ERC al míting central a Girona

Els d'Oriol Junqueras exhibiran la política d'aliances republicanes que defensen al Congrés dels Diputats

Marta Rovira i Arnaldo Otegi, a Ginebra, en una imatge d'arxiu
Marta Rovira i Arnaldo Otegi, a Ginebra, en una imatge d'arxiu | ACN
04 de febrer del 2021
Actualitzat a les 14:39h
ERC celebrarà el seu míting central de campanya a Girona aquest diumenge amb la presència destacada d'Oriol Junqueras i de Dolors Bassa. Però els republicans, que defensen la via "àmplia" a Catalunya i la de teixir aliances republicanes arreu de l'Estat, hi sumaran la participació de dos destacats dirigents en un acte que pretenen que tingui una especial transcendència: el líder de Bildu, Arnaldo Otegi, i la del BNG, Ana Pontón.

Precisament, el míting central de la campanya d'ERC coincidirà amb el del PSC amb Pedro Sánchez a la mateixa ciutat i a la mateixa hora. Malgrat que és un dels objectes de retret que Junts fa als de Pere Aragonès, els republicans pretenen treure pit del seu rol a Madrid per aconseguir "eines" útils per als ciutadans, com ara l'aprovació dels pressupostos de l'Estat o la taula de diàleg. En paraules de Carles Puigdemont, els de Junqueras estan participant del repartiment de les "engrunes".

Abocats a defensar constantment d'aquest atac i a argumentar que la taula de diàleg s'ha de mantenir malgrat que fins ara no ha donat fruits, de la mà d'Otegi i de Pontón ERC pretén que s'esvaeixi tota ombra de sospita sobre el seu projecte. Especialment davant d'aquell sector de l'independentisme que els acusa d'haver "renunciat" a la independència o de pretendre ser "homes d'Estat". 

Al mateix temps, l'exhibició d'aquesta aliança pot ser també interpretada com un cop als comuns, ja veuen arrabassat el seu paper de teixidors de complicitats amb el republicanisme estatal. De fet, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha estat clau a l'hora de lligar en curt els vots d'aquests partits en capítols tan cabdals com els dels pressupostos per garantir l'estabilitat de la coalició de la Moncloa.