Les residències reclamen un protocol per garantir que els avis puguin votar el 14-F

El Govern treballa per facilitar que els residents puguin exercir els seus drets quan falten pocs dies perquè s'acabi el termini per sol·licitar el vot per correu

Un avi en una residència
Un avi en una residència | ACN
04 de febrer del 2021
Actualitzat a la 13:43h
Les residències han estat un dels espais més castigats pel coronavirus. Les persones grans són especialment fràgils davant la pandèmia i el risc de contagiar-se continua sent alt, tot i que les dades a Catalunya comencen a millorar. Les eleccions del 14-F, en aquest sentit, poden ser un repte complex. La patronal de les residències reclama un protocol al Govern i la Coordinadora d'Usuaris de Residències exigeix que es garanteixi el dret de vot de tots els residents. La Generalitat -concretament, els departaments d'Exteriors, Salut i Interior- treballa per garantir que els residents puguin exercir el dret a vot d'aquí una setmana. Des de Salut s'apunta que el 14-F aquest col·lectiu ja haurà rebut la segona dosi de la vacuna. 

A dia d'avui, l'opció del vot per correu és vàlida i ha estat potenciada per la Generalitat les últimes setmanes. El termini per sol·licitar el vot acaba aquest divendres a les 14.00 hores. Les dades indiquen que és l'opció triada per un percentatge significatiu de catalans -183.000 segons les últimes estadístiques oficials-, que han preferit votar de manera anticipada per estalviar-se haver d'anar diumenge al col·legi electoral. A les residències, però, això es complica. En primer lloc, perquè bona part dels usuaris no disposen d'un DNI electrònic o certificat digital per sol·licitar el vot per correu des del centre i això obliga a haver d'anar a l'oficina de Correus per demanar-ho de manera presencial.

En determinats casos, els residents no poden sortir per problemes de mobilitat i, per tant, l'opció del vot per correu es complica. En aquest cas, explica María José Carcelén, portaveu de la Coordinadora d'Usuaris de Residències, cal que un notari doni poders a un familiar del resident perquè sol·liciti el vot per correu de manera presencial. El termini per fer tot això acaba aquest divendres. "És complicat, cal molta documentació", lamenta Carcelén en declaracions a NacióDigital. La Coordinadora és partidària que els residents puguin sortir per anar a votar. "Gent positiva per coronavirus pot votar i la gent gran, sana, i en molts casos ja vacunada, no podrà? Això no és una democràcia", denuncia la portaveu, que no té gaire confiança en la proposta que farà el Govern.

Fonts de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), la patronal de les residències, reclamen a l'executiu un protocol sobre com procedir durant la jornada electoral perquè es pugui garantir el dret de vot. A més, confien que el 14-F les persones que viuen en residències ja hauran rebut la segona dosi de la vacuna i disposaran d'anticossos per no contagiar-se en espais electorals. Aquesta és també la previsió del Departament de Salut, com comentava fa pocs dies el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. ACRA va plantejar l'opció de les urnes mòbils a les residències, però la Junta Electoral ho va desestimar.

La Junta Electoral, restrictiva

De moment, a l'espera del protocol del Govern, la Junta Electoral es mostra restrictiva a l'hora de facilitar el vot. L'organisme electoral ha rebutjat que el personal de Correus vagi a les residències a recollir vots després de la petició de la Generalitat per evitar que els avis surtin per anar a votar. Segons la JEC, les motivacions són jurídiques -la legislació no ho preveu- i també de calendari, perquè el 14-F és a tocar. En declaracions a TV3, Ismael Peña-López, director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, lamentava fa uns dies que la Junta Electoral no hagués interpretat la llei de manera favorable al ciutadà. Una alternativa que es proposa és la delegació de vot en una persona de confiança prèvia autorització notarial o consular, amb les traves burocràtiques que això suposa.