Es podrà trencar el confinament municipal per anar a votar el 14-F

Les persones que resideixin habitualment en un poble o ciutat diferent d'aquell al qual estiguin empadronats tindran permesa la mobilitat el dia de les eleccions

Controls policials a l'entrada de Ripoll.
Controls policials a l'entrada de Ripoll. | Adrià Costa
02 de febrer del 2021
Actualitzat a les 14:10h
Els ciutadans que resideixin de forma habitual en un poble o ciutat diferent d'on estan empadronats -i, per tant, d'on tenen fixat el col·legi electoral- podran trencar el confinament municipal el 14-F. Així ho ha clarificat aquest dimarts la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior al consell executiu. Budó ha considerat que residir en un municipi diferent al qual s'està empadronat no és gaire "habitual", però ha indicat que el dret a vot estarà "garantit".

El dret a participació política ja va servir al Govern per justificar que la ciutadania es desplacés per poder assistir a mítings, per bé que els partits van acordar limitar al màxim la mobilitat en un moment en què la tercera onada continua causant estralls pel que fa a nombre de contagis i d'ingressos hospitalaris. En tot cas, la consellera ha volgut insistir en què el dret a vot "està garantit" i que, per tant, les persones que es desplacin per anar a votar el 14-F no rebran cap sanció, com tampoc passa en el cas d'anar a treballar, a estudiar o d'acudir a una cita amb el metge, segons ha remarcat.

Budó també ha volgut recordar que hi ha 180.000 persones que ja han demanat votar per correu, la xifra més alta de la història en un procés electoral a Catalunya. Les sol·licituds han crescut un 180% respecte els comicis del 2017 i ja superen les 170.000 peticions que durant les eleccions espanyoles del juny del 2016. La ciutadania pot demanar votar per correu -de manera telemàtica o directament en una oficina de correus- fins al 5 de febrer, quan quedin nou dies per les eleccions catalanes.