Miratges d'unitat independentista en una campanya que es crispa

Òmnium aconsegueix reunir els presos polítics mentre el referèndum amb aval internacional s'obre pas cap a la centralitat programàtica, tot i que la pugna entre Junts i ERC s'escalfa

Els presos polítics, aquest dilluns, durant l'acte d'Òmnium
Els presos polítics, aquest dilluns, durant l'acte d'Òmnium | ACN
01 de febrer del 2021
Actualitzat el 02 de febrer a les 10:46h
La campanya electoral havia començat amb uns retrets creuats entre Junts i ERC gens inesperats després dels darrers mesos de convivència al Govern i de l'enorme bossa d'indecisos. Malgrat tot, els seus candidats van evitar l'enfrontament en el primer debat electoral i fins i tot aquest dilluns els presos polítics dels dos espais han protagonitzat un acte apadrinat per Òmnium mentre la proposta d'un nou referèndum amb suport internacional se situa també en la centralitat independentista. Ha estat, però, un miratge, ja que els mítings del vespre de les dues formacions han tornat a anar plens de dards. Sobretot de Laura Borràs, que ha ridiculitzat la "via àmplia" republicana, mentre que ERC ha disparat contra la socialista Núria Marín, investigada per malversació, però ha recordat l'acord de la Diputació entre PSC i Junts amb ella de presienta. La CUP, al seu torn, insisteix en reclamar que el Govern es retiri de les acusacions contra independentistes.

 El protagonista


Durant els últims mesos -anys?- convulsos en el si de l'independentisme, Òmnium ha estat de les poques peces que s'han mantingut al marge dels conflictes interns i sovint ha actuat de frontissa per facilitar uns mínims consensos i actuacions conjuntes. En plena campanya ho ha tornat a fer, reunint els presos polítics de Junts, ERC i el seu propi, president, Jordi Cuixart, en un acte per reafirmar la reivindicació de l'autodeterminació i l'amnistia i per esperonar a les urnes un electorat independentista que, si es queda a casa -com temen que pretén el TSJC-, pot facilitar la victòria de l'unionisme. No han anat, però, més enllà d'unes consignes ja molt usades els darrers mesos i sense massa mostres d'efusivitat.

 La proposta


En aquest retrobament públic, l'autodeterminació sembla que agafa cos en una proposta aparentment compartida pels actors independentistes. Junts va inaugurar la campanya prometent -sense concrecions- ressuscitar la DUI, però ara esbossa una altra via paral·lela, la de sol·licitar la mediació europea per fer un referèndum acordat i vinculant. És la proposta central d'ERC per la qual havia rebut crítiques de certs sectors més abrandats, però també el PDECat l'abraça -amb el beneplàcit del PNB- i fins i tot la CUP -amb alguns matisos- avisa que una DUI sense més pot no tenir recorregut i reclama forçar un nou referèndum, apel·lant també a suports internacionals.

 La frase


Tant ERC com Junts pretenen erigir-se com l'única força independentista que pot vèncer el PSC, situant-se com l'antídot per a l'anomenat "efecte Illa". Per això, el cap de llista republicà, Pere Aragonès, va convidar durant el debat de RTVE el rival socialista, Salvador Illa, a un cara a cara que aquest ha acceptat hores més tard. Sempre i quan, és clar, la Junta Electoral ho permeti, que no està gens clar. La candidata de Junts, Laura Borràs, hi veu el risc que polaritzin la campanya, trencant l'empat a tres que preveuen les enquestes i ha fet una oferta en clau picant: "Volen fer un trio?".

 L'estirabot


Illa, en el seu cas, té força guanyada la pugna per liderar el bloc unionista al Parlament, agafant el relleu de Cs, però no dubta a assumir un discurs espanyolista per seduir els antics electors d'aquest partit. L'exministre ha acusat la Generalitat d'usar la cultura "al servei de la seva ideologia". L'ha falcat el secretari general del Ministeri de Cultura, Javier García Fernández, que ha retret al Govern "accentuar els elements identitaris" de la cultura. Fent què? "Tinc aquesta sensació però no podria aportar gaires dades", ha admès després. També ha parlat de cultura Cs i la seva número dos, Anna Grau, no s'ha quedat curta en titllar de "tres toies" l'actual consellera, Àngels Ponsa, i les seves dues antecessores, Mariàngela Vilallonga i Laura Borràs.