Junqueras reivindica ERC com a garantia de Govern «honrat»: «Nosaltres no robem ni som corruptes»

Aragonès assenyala el "pacte de la vergonya" de la Diputació del PSC i Junts, i reclama extrapolar a la Generalitat una aliança "àmplia i progressista" com la de Lleida

Oriol Junqueras i Carme Forcadell, abaraçant-se a les portes de Wad-Ras
Oriol Junqueras i Carme Forcadell, abaraçant-se a les portes de Wad-Ras | Marc Puig
30 de gener del 2021
Actualitzat a les 16:17h
Feia tres anys i tres mesos que Oriol Junqueras no entrava a cap xarxa social. Reconeix que ho va fer per primera vegada en tot aquest temps aquest divendres. "Vaig veure com els de sempre no els agrada que els digui els de sempre, es posen nerviosos", ha dit en to irònic. Especialment, ha subratllat, quan els republicans reivindiquen que no tenen cap cas de corrupció en 90 anys d'història, cosa que "ells no poden dir perquè en tenen per parar un tren". El líder d'ERC ha erigit el seu partit com la garantia d'un Govern que sigui "decent i honrat" i ha llançat un dard directe tant al PSC com a Junts: "Nosaltres no robem ni som corruptes". 

Els republicans detecten que aquest és un dels grans talons d'Aquil·les dels seus dos principals polítics, als quals assenyalen per haver-se repartit el govern del país durant 40 anys. El candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha encarregat d'assenyalar la Diputació de Barcelona com a paradigma d'una "sociovergència" que, a més, en aquests moments està en escac per la imputació de la presidenta socialista, Núria Marín, en un cas de presumpta corrupció a l'Hospitalet. Junts, però, ha optat per mantenir l'aliança amb el PSC, un govern que Aragonès ha titllat de "pacte de la vergonya".

En el seu segon dia de campanya i a expenses de si la Fiscalia torpedina el tercer grau, Junqueras ha continuat burxant en aquesta qüestió, que sap que incomoda especialment la candidata de Junts, Laura Borràs: "La corrupció roba a les escoles, roba a la sanitat, roba als ciutadans, roba a les empreses". Tot plegat, abrigat per una àmplia representació connectada telemàticament de les 360 alcaldies que té el partit des de que va guanyar les eleccions municipals del 2019, quan va aplegar el 23,48% dels vots i va obtenir 3.107 regidors. Ara, han assenyalat, l'objectiu ha de ser extrapolar aquesta "marea groga" a la Generalitat de Catalunya i fer-ho, a més, teixint un Govern "ampli". Lleida o Tarragona és el mirall en el que consideren que s'han de reflectir.