10 coses que potser no sabies de Carlos Carrizosa

Segon d'Albert Rivera i després d'Inés Arrimadas, el candidat de Ciutadans és un apassionat de la paleontologia i els fòssils, i un lector àvid de còmics

Carlos Carrizosa
Carlos Carrizosa | Ciutadans
09 de febrer del 2021
Actualitzat a les 19:01h
Carlos Carrizosa condueix la nau electoral de Ciutadans en aquestes eleccions. La nit del 14-F es veurà si el trajecte ha acabat en un naufragi, com assenyala la major part de les enquestes en grau divers, o si el partit taronja aconsegueix salvar els mobles. Als seus 56 anys, qui ha estat l'home fort de l'organització té al davant el seu repte més arriscat.

De Carrizosa se sap que controla l'aparell del partit amb mà de ferro. També que és el candidat sense passar per primàries, després que la direcció decidís, l'agost passat, apartar Lorena Roldán, fet que va obrir una crisi interna que ha desembocat en la marxa de la dirigent tarragonina a la llista del PP. Però hi ha altres coses que no són tan conegudes del presidenciable unionista. Aquí en teniu deu.

1. Carrizosa és un "pota negra" de Ciutadans, un històric del partit, si es pot parlar en aquests termes, ja que la formació taronja és jove. L'advocat es va afiliar l'any 2006 a les sigles, en el moment de la seva fundació. 

2. Molt aviat va conèixer Albert Rivera. Advocat de professió, es va inscriure en la sectorial de dret del partit, i allí de seguida va congeniar amb qui esdevindria el líder indiscutible del partit. Va formar un pinyol molt cohesionat amb Rivera i amb qui ha estat una figura clau en l'estructuració de la formació, José María Espejo-Saavedra. 

3. Fins i tot els crítics interns, que en té, i molts, li reconeixen la qualitat de resistir i d'adaptar-se a totes les situacions. En un partit acostumat a les tensions i les baixes, Carrizosa ha sabut mantenir-se com el número dos imprescindible de Rivera i Inés Arrimadas, mentre el partit anava modulant les seves estratègies: socialdemòcrata, liberal o soci de coalicions de dretes amb Vox.

4. Un tema el va foguejar com a diputat. Carrizosa va entrar al Parlament el 2012. Portaveu adjunt del seu grup, abans de ser-ne el president, va ser membre de la comissió que va investigar el cas Pujol, on va poder interpel·lar l'expresident, a qui va dir, en la seva compareixença del febrer del 2015: "Estem contemplant l'ensulsiada d'un llegat".  

5. Ha acabat sent el "dolent" de l'aparell. La seva designació a dit l'agost del 2020 per ser candidat a la Generalitat, sense passar per primàries, que havien estat una de les banderes del partit. Carrizosa no ha volgut ratificar el seu nomenament per la direcció amb unes noves primàries. La direcció va fer una interpretació dels estatuts que, segons el sector crític de Ciutadans, és manifestament irregular.    

6. L'avui candidat a la presidència de la Generalitat va patir un ensurt de salut l'any passat. Carrizosa va anunciar l'abril passat que patia el coronavirus. Va haver de ser ingressat durant nou dies i es va recuperar plenament.

7. Al llarg de la seva trajectòria al capdavant del grup taronja a la cambra catalana, ha ensenyat molts cops un vessant histriònic. Ho ha fet amb frases ràpides i sortides de to. Com quan va comparar el president Torra amb el president de Bielorrússia, Aleksandr Lukashenko. Va ser fa uns mesos, enmig de les protestes en aquell país contra el dictador aliat a Putin. El motiu de tan agosarada referència va ser la petició de cessament feta pel president Torra del secretari del Parlament, Xavier Muro, per la seva negativa a publicar les mocions aprovades contra la monarquia. 

8. El procés ha dut debats intensos al Parlament i s'han viscut hores de crispació en alguns plens. Però potser un dels més tensos va ser el setembre del 2019, quan després que la majoria sobiranista aplaudís un grup de membres dels CDR que havien estat detinguts en una operació policial, Carrizosa va fer una intervenció molt dura. Després de ser amonestat pel president Torrent, va ser expulsat de l'hemicicle.   

9. A les portes de la campanya electoral, Carrizosa va haver d'entomar un fracàs polític. Fins al darrer moment, ell i la direcció de Ciutadans van jugar la carta d'una aliança constitucionalista amb el PP, un Catalunya Suma similar a la coalició que van fer al País Basc. Però els populars, si en algun moment van dubtar, van tancar la porta després del fracàs que van patir a Euskadi.   

10. Carrizosa gaudeix de la política, però no tot és política en ell. És un apassionat a la paleontologia i els fòssils, i en té una bona col·lecció. És una afició que conrea de fa molts anys, com una altra que també l'acompanya de petit: els còmics.