10 coses que potser no sabies de Jéssica Albiach

La cap de llista d'En Comú Podem ha fet de periodista, va entrar a Podem gràcies a una trobada fortuïta al metro i gaudeix quan a taula hi ha arròs fet al forn

Jéssica Albiach, candidata dels comuns el 14-F
Jéssica Albiach, candidata dels comuns el 14-F | Comuns
07 de febrer del 2021
Actualitzat el 09 de febrer a les 16:28h
Jéssica Albiach vol que En Comú Podem sigui la ròtula que articuli un pacte d'esquerres amb ERC i el PSC. La tasca és difícil, però els comuns són pràcticament l'únic partit que aposta obertament per aquesta alternativa per sortir del "desgovern" de les formacions independentistes. Serà la tercera legislatura d'Albiach al Parlament, on va entrar l'any 2015 i hi ha viscut els moments més intensos pel procés sobiranista. Nascuda a València, va venir a viure a Barcelona coincidint amb l'esclat de la crisi econòmica, ha treballat fora de la bombolla de la política i va entrar a Podem gràcies a una trobada fortuïta al metro. A continuació, us expliquem 10 coses que potser no sabíeu de la líder dels comuns:

1. Va canviar València per Barcelona després de quedar-se sense feina durant la crisi econòmica del 2008, als 30 anys. A la capital catalana va continuar formant-se amb un màster de comunicació política.

2. Va aprendre català amb el seu avi i només el parlava a casa, perquè a l'escola, a la feina o amb les amigues tot era castellà. Va estudiar en col·legis religiosos amb beca.

3. Va entrar a Podem després de presentar-se i donar el correu electrònic a la portaveu del partit a Barcelona, Bea Rilova, un dia que la va reconèixer al metro. L'endemà li van escriure i va començar a col·laborar en l'eix de comunicació, compaginant-ho amb la feina. Rilova és ara una de les seves millors amigues.

4. Ha estudiat periodisme, i abans d'entrar en política va treballar als diaris Qué! El Levante. També va fer substitucions a la secció d'Internacional de Canal 9 i va passar per diferents gabinets de comunicació abans de fer el salt al Parlament.

5. Entra com a diputada al Parlament el 2015 i ha "sobreviscut" a tots els canvis de nom de la candidatura. Des de Catalunya Sí que Es Pot, amb Lluís Rabell i Joan Coscubiela al capdavant, passant per Catalunya En Comú Podem, amb Xavier Domènech de número 1, i finalment aquest cop amb En Comú Podem, amb ella de cap de llista. 

6. Ha sabut resituar-se quan ha convingut i té bona relació amb tots els sectors de Podem. Un moment clau va ser després del congrés de Vistalegre 2, quan Pablo Iglesias pren el control del partit. Ella s'havia alineat amb Íñigo Errejón, que ara encapçala Més País. 

7. Al Parlament ha viscut jornades molt intenses. Després d'un dia dur, es relaxa mirant sèries o llegint. L'última sèrie que ha acabat és Gambito de dama i s'està llegint Canto jo i la muntanya balla, d'Irene Solà.

8. Més enllà de la política també li agrada fer ioga o ballar swing, i caminar per la muntanya. El seu menjar preferit és l'arròs al forn, i com explicava en un dels vídeos de campanya l'està "perfeccionant". 

9. Va canviant de música en funció del moment, però li agrada Lou Reed, Manel o la Mala Rodríguez, i sempre torna a Tom Waits.

10. Una mania? Tendeix a revisar-ho tot moltes vegades.