10 coses que potser no sabies d'Àngels Chacón

La candidata del PDECat a les eleccions, que domina l'anglès i l'alemany, va ser responsable de comerç exterior d'una empresa d'Igualada abans de fer carrera com a regidora i d'entrar a la Generalitat

Àngels Chacón, en una imatge d'arxiu.
Àngels Chacón, en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
04 de febrer del 2021
Actualitzat el 05 de febrer a les 12:10h
El nom d'Àngels Chacón (Igualada, 1968) va saltar a primera fila quan va accedir a la conselleria d'Empresa i Coneixement la primavera del 2018. El Govern, tot i la investidura de Quim Torra com a president, encara no s'havia posat en marxa perquè Mariano Rajoy es negava a publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) els nomenaments de consellers encausats com Jordi Turull, Josep Rull, Lluís Puig i Toni Comín. Els canvis que es van fer per adaptar-se al bloqueig de Rajoy, màxima autoritat a la Generalitat amb el 155 en marxa, van dur Chacón a agafar el relleu d'Elsa Artadi, que va passar d'Empresa a Presidència. Amb el temps, la candidata del PDECat va anar conreant un perfil gestor des de la conselleria més castigada per la fuga d'empreses de la tardor del 2017. Aquestes són deu coses que potser no sabies sobre ella.

1. El seu pare va ser regidor independent de CiU a Vilanova del Camí en les primeres eleccions municipals després de la dictadura, l'any 1979. No ha pogut veure el salt de la seva filla a primera línia política després de morir a causa d'un càncer.

2. Abans d'ocupar la direcció general d'Indústria, el 2016, va ser regidora i tinent d'alcalde a Igualada sota la batuta de Marc Castells. L'any que va fer el salt a la Generalitat va ser el mateix que es va afiliar el PDECat.

3. El pas a la política el va fer després d'una llarga trajectòria com a responsable de comerç exterior d'una empresa paperera igualadina. En concret, era l'encarregada de cobrir les àrees de l'Europa de l'Est i l'Orient Mitjà. Això feia que, com a mínim, hagués d'agafar l'avió un cop per setmana. S'estudiava els resultats de les lligues de futbol de cada país on viatjava per poder tenir temes de conversa informals.

4. En l'època dedicada al comerç exterior es va valdre del domini de l'anglès i l'alemany. Segur que li va fer servei en un episodi incòmode que va viure a l'aeroport de Frankfurt: una bombolla sobre la seva foto al passaport va fer que la detinguessin, com va explicar en ser nomenada, a La Vanguardia. Li van buidar l'equipatge -cremes incloses- i li van desfer el recollit del cabell per si hi portava droga. Un fax de l'empresa i una trucada al consolat van fer que es desfés el malentès amb els agents.

5. Quan va ser mare, va abandonar temporalment les responsabilitats empresarials i va treballar quatre anys en una sabateria a Igualada. 

6. En el moment d'entrar a la conselleria, va penjar a la paret de la cinquena planta de l'edifici annex al Palau Robert una fotografia de Josep Rull, que va ser titular d'Empresa durant només unes hores: el van nomenar quan va dimitir Santi Vila la vigília de la declaració d'independència i va ser destituït pel 155.

7. Quan Torra va cessar-la, un membre del seu equip li va fer una fotografia amb un vestit vermell i la va penjar ella mateixa a la paret al costat de la resta de consellers que han ocupat el càrrec a Empresa. Era l'única fotografia en color del mural.

8. Tres dies abans que el president prescindís d'ella, li va preguntar si se sumaria al projecte de Junts, el nou partit de Carles Puigdemont. La resposta va ser negativa i, de fet, feia mesos que tenia clar que es quedaria al PDECat. Des del moment del cessament, Chacón va ser candidata in pectore del partit de David Bonvehí, amb qui va parlar per whatsapp quan els mitjans avançaven el cessament i ella no en tenia constància directa per part del ja expresident de la Generalitat.

9. Com a consellera d'Empresa va ser una de les encarregades de negociar amb Nissan per evitar que la companyia japonesa abandonés la Zona Franca. Tot i els múltiples contactes, les converses no van fructificar. Chacón, en privat, es mostrava molesta pel que considerava un "engany" dels directius de Nissan a la Generalitat.

10. Li agrada nedar i assegura ser llaminera. Els pastissos, diu, són la seva debilitat.