ERC reivindica una via àmplia cap a la independència davant dels que volen ser «pocs i purs»

Els republicans consideren que Salvador Illa és "el pitjor ministre" de Sanitat de la Unió Europea i que "no està capacitat" per presidir la Generalitat

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa aquest dilluns
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa aquest dilluns | Marc Puig
25 de gener del 2021
Actualitzat a les 17:00h
ERC posa fil a l'agulla al que serà el leitmotiv principal de la seva campanya: reivindicar-se com els garants de la "via àmplia" cap a la independència en contraposició als que aposten per una "via estreta" sota la premissa de ser "pocs i purs". La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha esquivat referir-se directament a Junts, però he fet referència a la dimissió de Josep Sort per les seves declaracions xenòfobes i masclistes. "Condemnem les seves declaracions i defensem un projecte totalment diferent al que representa", ha assegurat. 

Cinc punts apuntalen el que ERC considera que ha de ser un full de "ruta ampli, obert, realista i útil", que reivindiquen en un vídeo de campanya en el qual recorden el seu independentisme de "sempre". Aquests són, d'entrada, que l'independentisme superi el 50% dels vots a les eleccions del 14 de febrer, teixir grans aliances al voltant de qüestions com el referèndum, l'amnistia i la defensa de la llengua, forçar l'estat espanyol a acceptar una amnistia i un referèndum que per ara rebutja de ple, gestionar "el mentrestant" per millorar el dia a dia dels catalans i teixir aliances a nivell internacional per guanyar complicitats en el propòsit de celebrar un referèndum.

Vilalta ha erigit ERC en el partit "útil" per aconseguir-ho i ha subratllat que l'objectiu és configurar un govern independentista i d'esquerres i que per garantir-ho han de guanyar les eleccions. "No volem que ens facin triar", ha dit. De fet, considera que els republicans són els que poden exercir de "ròtula" per la confecció d'un govern "ampli" que incorpori Junts, la CUP, el PDECat i també els comuns.