Vergés critica que Illa deixi el càrrec «en el pitjor moment» de la tercera onada

La consellera de Salut alerta que la corba de contagis de coronavirus està "descontrolada" a Espanya

Alba Vergés, en roda de premsa.
Alba Vergés, en roda de premsa. | Govern
25 de gener del 2021
Actualitzat a la 13:09h
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha criticat la decisió del ministre de Sanitat, Salvador Illa, de deixar el càrrec "en el pitjor moment de la tercera onada" per concórrer a les eleccions catalanes del 14 de febrer com a candidat del PSC. "Sembla que ja té confirmat que seran el 14-F", ha insinuat la consellera. La situació a Espanya és complexa, amb la corba de contagis "descontrolades". "Illa sembla que no vegi aquesta corba disparada a l'Estat", ha lamentat la consellera. El ministre deixarà el càrrec demà per centrar-se en la campanya electoral, que comença dijous a la nit. 

La consellera ha detallat que ja hi ha 684 persones a la UCI només per la Covid-19 i un total de 1.044 pacients en llits de crítics, comptant altres malalties. Això suposa una altíssima pressió sobre el sistema hospitalari, i empitjorarà en les properes setmanes malgrat que la corba de nous casos va a la baixa. ​Vergés ha remarcat que Catalunya ha fet aquesta setmana 374.000 tests per detectar casos de coronavirus mentre que Madrid en fa 140.000 i Andalusia 180.000. "Fem més d'un milió de proves al mes", ha insistit la consellera de Salut. 

La consellera ha insistit que la situació assistencial és "preocupant" mentre la corba de casos va baixant. "La pressió assistencial és altíssima", ha alertat Vergés, que ha demanat "continuar treballant". "Les properes dues setmanes continuaran sent complicades a l'atenció primària i als hospitals", ha dit, i ha demanat a la ciutadania continuar rebaixant la interacció social. "Gràcies a això estem podent contenir el creixement", ha dit la consellera de Salut.

En aquesta línia, Vergés ha explicat que aquest dilluns s'ha posat en marxa l'hospital satèl·lit de Bellvitge per rebre pacients Covid. En les properes setmanes n'obriran més a Can Ruti, al Vall d'Hebron, Moisès Broggi i Arnau de Vilanova. "Serviran per esponjar els hospitals per enfortir l'estructura hospitalària", ha detallat Vergés, que ha desmarcat aquest model del tipus d'hospital Zendal, els centres construïts a Madrid que han comportat crítiques. 

El coordinador de la unitat Covid, Jacobo Mendioroz, ha agraït l'esforç de la ciutadania i ha alertat que la situació a l'entorn de Catalunya és "complexa" mentre aquí la corba de contagis va baixant però la pressió assistencial continua molt elevada. De tota manera, ha remarcat que els nous casos van baixant pràcticament en totes les regions sanitàries i ha ressaltat que s'ha pogut arribar aquí sense prendre mesures molt més dures, com ara el confinament domiciliari, que reclamen diversos metges i experts.

Casos de la variant britànica contagiats a Catalunya

Vergés ha dit que confien que es pugui recuperar les dosis que no van arribar la setmana passada durant les properes setmanes. "Així ho demanarem al govern espanyol", ha dit. Pel que fa a la variant britànica, Salut ha confirmat una seixantena de casos i Vergés ha dit que alguns d'aquests casos no són fruit d'un viatge al Regne Unit, sinó que són contagis a Catalunya. Això pot voler dir, com ha detallat Jacobo Mendioroz, que alguns casos siguin de "segona generació", és a dir, que s'hagin contagiat a Catalunya a través d'un cas positiu que hagués viatjat al Regne Unit.

La variant britànica és més contagiosa que l'original i, segons algunes informacions preliminars, podria ser més letal. "Si aquesta variant s'acaba imposant al nostre país ens podria fer canviar els escenaris, però encara no sabem com podria afectar a les UCI i la capacitat assistencial", ha dit Vergés.