La CUP esmena a la totalitat l'estratègia de campanya liderada per Sabater

El consell polític aprova documents just abans de la cursa del 14-F que tanquen la porta a entrar al Govern i es mostren molt crítics amb el personalisme a l'entorn de la candidata

Dolors Sabater amb dirigents de la CUP i candidats
Dolors Sabater amb dirigents de la CUP i candidats | CUP
Ferran Casas / Joan Serra Carné
23 de gener del 2021
Actualitzat el 25 de gener a les 8:42h
L'acord entre la CUP i Guanyem per presentar-se a les eleccions del 14 de febrer no va ser fàcil de gestionar internament. I l'estratègia política i electoral desplegada pels anticapitalistes, així com la campanya resultant, no agrada una majoria dels dirigents. Això és el que es desprèn de tres documents, als quals ha tingut accés NacióDigital, elevats per territorials i aprovats aquest dissabte per una àmplia majoria al consell polític de la CUP. El qüestionament de l'estratègia electoral que ara té en Dolors Sabater la cara visible és total.

Més enllà de l'estil i l'organització de la campanya, i dels mecanismes de debat intern a la mateixa CUP i a la coalició amb Guanyem, el punt bàsic de desacord entre els cupaires és que s'obri la porta a entrar al Govern o participar de nou de la governabilitat. Una via, la de participar més, que ja es formulava abans d'entendre's amb Guanyem per concórrer a les eleccions plegats. "Cal que el relat de precampanya i campanya de la CUP es desmarqui frontalment de tota possibilitat d'entrada al Govern", exigeixen els promotors del document votat aquest dissabte, i validat per una majoria, tal com ha confirmat aquest diari per diverses fonts coneixedores de la deliberació.

Dels tres documents que són motiu de controvèrsia i que ha aprovat el consell polític -que agrupa la direcció, les assemblees territorials, el grup d'acció polític i les entitats que els donen suport-, el més extens i rellevant és el plantejat per l'assemblea de Monistrol de Montserrat. El text ha rebut 32 vots a favor, 14 en contra i 8 abstencions. Afirma que el relat que fa temps que es fa sobre la implicació en la governabilitat, i en el que ha incidit Sabater dient que estan "més preparats que mai" per participar-ne, parteix d'un discurs públic "erroni alhora que irresponsable i perillós", i que, si de cas, hauria d'articular-se fruit "d'un el debat intern i estratègic" molt profund. Segons el text, no es pot apel·lar de forma genèrica a la responsabilitat perquè "no n'hi ha cap més gran que assumir el pes de l'oposició des de l'esquerra a les renúncies en clau nacional i l'austericidi que executarà el pròxim Govern" quan gestioni els efectes de la pandèmia.

"Consolidar un nínxol" gràcies al desgast de Junts i ERC

El document plantejat des de Monistrol valora l'escenari d'un govern amb Junts, ERC i CUP o un de "socialdemòcrata" amb ERC i els comuns que inclogui el suport extern de la CUP o el PSC. Avisa que l'alternativa no arribarà "de la mà de l'autonomisme de Junts i ERC" i que actuar amb "pragmatisme" pot acabar hipotecant "la capacitat de consolidar-se com a única alternativa política rupturista". En aquest sentit, i sobre la crisi de la Covid, afirma que hi ha un "desgast" de Junts i ERC, i que la seva formació n'ha de treure suc: "Només la capacitat de diferenciar-se de les forces de govern actual ens pot situar com a alternativa per captar el seu desgast, alhora que consolidar un nínxol electoral", afirmen.

El text aprovat al consell polític indica que "el relat" de la CUP s'ha de "desmarcar frontalment de tota possibilitat d'entrada al Govern" i avisa que fer valdre "la possibilitat de negociació" fins al 14-F anirà en detriment "de mantenir un relat de confrontació directa amb les forces de Govern". Recorden que implicar-se en aquest escenari és "assumir responsabilitats respecte de decisions alienes" i fer-ho sense "capacitat d'incidència" alhora que es produeix un "efecte legitimador". La situació no és nova -Carles Riera ja havia obert via els darrers mesos-, però s'indica que "el discurs públic des de l'aprovació de la coalició amb Guanyem i des de la constitució del comitè de campanya ens situa -diuen- en una posició de debilitat". Per això criden a "ressituar i clarificar el discurs de campanya".

Amb la votació, el consell polític de la CUP argumenta -fent-se seu el text- que "la responsabilitat més gran que pot exercir la CUP és ser la punta de llança contra el mal govern". Però els retrets també són interns. I en aquest punt és on més s'aturen els altres dos documents aprovats. La resolució validada a proposta del nucli de Gràcia -amb 35 vots a favor, 10 en contra i 11 abstencions- és molt dura amb la conformació "opaca" del comitè de campanya i inclús qüestiona la contractació d'alliberats. Tot, afirmen, saltant-se els mecanismes interns i constituint "una mena de direcció informal que engloba l'equip alliberat, part de la direcció i representants institucionals supralocals".  

S'apunta la possibilitat de perdre la "connexió direcció-base" per una "verticalització" que s'ha accentuat en campanya i s'afirma que el pacte amb Guanyem i els seus termes contradiuen els documents de l'Assemblea Nacional del 2019 a Celrà, cosa que també fa el text de Monistrol. A la part final es demanen explicacions al secretariat nacional per com es va fer el comitè de campanya, que informi sobre alliberaments "ad hoc" i que es procuri obrir els processos deliberatius i les subcomissions a tots la militància. 

Qüestionament al protagonisme de Sabater

Finalment, un últim document aprovat pel consell polític de la CUP i proposat per la territorial de Valls -amb 41 vots a favor, 5 en contra i 8 abstencions-, se centra més les qüestions comunicatives i atribueix un hiperlideratge a Sabater. Afirmen que és un biaix en el qual no s'havia incorregut en anteriors campanyes. Són especialment crítics amb el primer vídeo de precampanya de l'exalcaldessa de Badalona i en lamenten, fins i tot, frames com ara el d'ella amb la vara d'alcaldessa o parlant amb veïns "igual que fan tots i totes les candidates en qualsevol país del món".
 
Arxivat a