Els partits situen Vox al centre del debat per l'oferiment dels seus vots a Illa

Aragonès, Borràs i Albiach demanen al socialista garanties que no acceptarà els vots ultres per ser president. La CUP fa campanya amb el recurs a la JEC per allunyar-los dels mitjans públics

Abascal en un acte amb exaltació del nazisme a Barcelona
Abascal en un acte amb exaltació del nazisme a Barcelona | Helena Margarit
23 de gener del 2021
Actualitzat a les 21:25h
Vox encara no té representació al Parlament, però les enquestes preveuen que en tingui. I alguns partits ja han acceptat situar-los al centre del debat polític i, de retruc, reforçar el rol de presidenciable del socialista Salvador Illa. Junts, ERC i els comuns han interpel·lat al PSC i al qui encara és ministre de Sanitat sobre si, arribat el cas, acceptarà els seus vots per presidir la Generalitat. I la CUP explica -era el seu missatge de campanya del dia- que recorrerà contra la seva presència als mitjans públics, acordada pel consell de govern de la CCMA en tant que "grup polític significatiu". 

Divendres, el número dos de Vox, Santiago Ortega Smith, va afirmar en declaracions a OkDiario, dirigit per Eduardo Inda, que per impedir que "els colpistes d'ERC o el PDECat" governessin la Generalitat ells estarien disposats a investir Illa presentant-ho com un mal menor. I aquest dissabte al matí s'ha convertit en tema de campanya per boca del tàndem de Carles Puigdemont i Laura Borràs, de Pere Aragonès i de Jéssica Albiach.

Aragonès ha preguntat, des de Lleida, a Illa si "acceptarà els vots de l'extrema dreta per tal d'impedir que l'independentisme i el republicanisme governi la Generalitat". Ha apuntat una possibilitat posada en circulació pels ultres i que té el precedent de l'ajuntament de Barcelona. ERC va guanyar les municipals, però Ada Colau va acceptar els vots de Manuel Valls i dos dels seus regidors per seguir d'alcaldessa malgrat que havia descartat aquest escenari. No tenien cap acord, només pretenien allunyar l'independentisme de l'alcaldia.


Aragonès ha opinat que si Illa no manifesta que rebutja els vots de Vox -i que per tant no es presentaria a una hipotètica investidura si li calgués el vot ultra- confirmaria "plenament" que l'extrema dreta "també participa d'aquesta operació d'estat que posa l'interès per desbancar l'independentisme per davant de tot".

Al seu torn, Laura Borràs, que presentava el seu darrer llibre amb Carles Puigdemont a l'Ateneu Barcelonès, ha instat Illa a rebutjar "l'oferiment" d'Ortega Smith i ha advertit que, en cas d'acceptar-la, la institució "estaria tacada abans de començar". "El feixisme, se'l combat i no s'accepten els vots dels feixistes", ha dit al torn de preguntes.