1
coronavirus

Per què la Covid-19 és més mortal en homes?

Les hormones sexuals femenines juguen un paper protector en els gens relacionats amb la immunitat

per NacióDigital , 22 de gener de 2021 a les 14:45 |
Un ciutadà se sotmet a una prova PCR | ACN
Un conjunt d'evidències suggereix que els homes adults tenen gairebé el doble de probabilitats de morir de Covid-19 severa que les dones, segons publiquen investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat Yale i l'Institut Mèdic Howard Hughes, tots dos als Estats Units, a la revista Science.

A més, assenyalen que, tot i que les diferències de gènere  estan estretament entrellaçades amb les diferències en els rols de gènere socialment i els factors de comportament que probablement influeixen en la infecció i el resultat de la Covid-19, el patró global suggereix que també pot haver-hi factors biològics subjacents a l'aparent biaix de sexe masculí per la malaltia greu i la mort per Covid-19.


En la seva perspectiva, els investigadors Takehiro Takahashi i Akiko Iwasaki exploren diverses formes en què les respostes immunes antivirals difereixen entre els sexes biològics, amb implicacions per a la gravetat de Covid-19.

Alguns exemples inclouen diferències en els gens relacionats amb la immunitat codificats en els cromosomes sexuals i també el paper protector de l'hormona sexual femenina -estrogen-, que podria tenir implicacions antivirals per a aquells que reben teràpies hormonals.


"És important que els estudis de pacients amb Covid-19 informin dels resultats de manera desglossada per sexe, no només per trobar els patògens diferencials de la malaltia, sinó també per permetre una comprensió més profunda d'aquesta malaltia i el desenvolupament eventual de millors estratègies de tractament i prevenció", escriuen els autors.

Què passa amb les persones transgènere?


No obstant, tot i la comprensió emergent del paper de les diferències sexuals biològiques en les respostes immunitàries a la Covid-19, Takahashi i Iwasaki assenyalen que el gènere no és binari.

Així, destaquen que se sap poc sobre les respostes antivirals per als individus amb trastorns del desenvolupament sexual, on el sexe anatòmic és atípic, o per als individus transgènere, incloent-hi aquells que se sotmeten a teràpies hormonals de reassignació de sexe.

Segons els autors, és possible que en els trastorns del desenvolupament sexual i les persones transgènere puguin tenir respostes immunitàries diferents de la infecció viral en general, el que s'ha de tenir en compte per comprendre plenament els riscos de la infecció pel SARS-CoV-2 i per fonamentar els esforços de vacunació.

Altres notícies que et poden interessar
 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació