Puigdemont, Comín i Ponsatí queden a l'expectativa del Parlament Europeu després de la vista pel suplicatori

Els eurodiputats no han parlat a la sortida de l'audiència on s'ha discutit la denegació de l'extradició per Puig

Puigdemont, Comín i Ponsatí, aquest dijous al Parlament Europeu
Puigdemont, Comín i Ponsatí, aquest dijous al Parlament Europeu | Junts
14 de gener del 2021
Actualitzat a les 20:13h
 Els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí queden a l'expectativa de l'Eurocambra després de comparèixer davant del Comitè d'Afers Jurídics pel suplicatori del Suprem. Després de gairebé tres hores de compareixença, aproximadament una per cadascú, els tres independentistes han sortit de la sala cap a les vuit del vespre sense fer declaracions.

Tampoc ha parlat el president del Comitè, l'eurodiputat de Ciutadans, Adrián Vázquez. A l'audiència els membres del Comitè han discutit sobre el rebuig de Bèlgica a l'extradició de l'exconseller Lluís Puig, segons ha revelat l'eurodiputat del PP, Esteban Gonzalez Pons, l'únic que ha fet declaracions a la sortida de la vista.

Ara és el torn del ponent pel cas, ultraconservador búlgar, Angel Dzhambazki, que haurà de presentar un informe per cadascun dels eurodiputats on proposi si aixeca o no la immunitat als tres independentistes. La votació final al ple de l'Eurocambra no s'espera abans del març. De fet, Vázquez pronostica que la decisió arribarà "cap a la primavera". "Estem a l'equador del procediment", ha assegurat aquest dijous al matí.

Tenint en compte que el Parlament Europeu està controlat per populars, socialistes i liberals, serà difícil per a Puigdemont, Comín i Ponsatí convèncer una majoria suficient de la cambra per retenir la immunitat. En qualsevol cas, si perden la protecció, podran continuar exercint com a eurodiputats mentre batallen l'euroodre a Bèlgica.

Puigdemont qüestiona que el president respecti la confidencialitat

Els tres eurodiputats han dit abans d'entrar que estan "tranquils". "Lluitarem igual que quan van dir que no podíem ser eurodiputats, i es van equivocar", han dit els tres dirigents independentistes abans de començar la vista. Puigdemont no ha volgut valorar les paraules del president de JURI, Adrián Vázquez, que ha dit que la resolució de la justícia belga sobre Lluís Puig no afecta en res el procés de suplicatori. "Jo sí que respecto la confidencialitat del comitè que dirigeix Vázquez, que no sé si la respecta igual. Jo no en parlaré, si altres membres del comitè consideren que han de parlar del que es tractarà aquí dins és la seva responsabilitat", ha dit l'expresident. 
 
Puigdemont ha estat el primer que a comparèixer davant dels 25 membres de JURI. Els eurodiputats de la comissió tenen dos minuts cadascun per fer preguntes. Després ha estat el torn de Comín i Ponsatí. Està previst que cada vista duri aproximadament una hora. Després d'aquest tràmit, el ponent dels tres suplicatoris, l'ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki, haurà de presentar l'informe per aixecar o no la immunitat. La propera reunió està prevista pel 27 de gener. De tota manera, la votació de l'informe s'ha de fer en una reunió posterior, que podria ser el 4 o el 22 de febrer. Un cop s'hagi fet la votació al comitè, la qüestió passarà al ple de l'Eurocambra per a la votació definitiva. Això podria ser la setmana del 8 de març. 

Vista posada al primer trimestre de 2021

En tot cas, la vista d'aquest dijous és un capítol més d'un procediment que encara s'allargarà uns mesos. L'horitzó més proper és el primer trimestre de 2021, però les defenses confien que s'allargarà. Tot el procediment és estrictament confidencial i secret. No ho serà, lògicament, el resultat de la votació, però sí el sentit del vot dels diputats que formen part de la comissió. Una comissió amb molta presència d'eurodiputats espanyols del PP, el PSOE, Ciutadans i Vox. Fonts jurídiques remarquen també la importància que tots els passos que se segueixen es facin respectant el reglament i els drets dels eurodiputats i les defenses estaran atentes en aquest punt per si hi ha alguna pas que es pugui impugnar.  

El suplicatori es va reactivar a mitjans de novembre després de mesos de bloqueig obligat per la pandèmia. La primera sessió, que es va poder fer per via telemàtica gràcies a un informe dels serveis jurídics del Parlament Europeu, va servir perquè el ponent dels tres suplicatoris exposés breument els casos davant la resta d'eurodiputats. Aquest dilluns, els dirigents de Junts podran explicar la seva versió. Després s'haurà de fixar una altra data per votar l'informe sobre si s'ha d'aixecar o no la immunitat, que es traslladarà al ple per a la decisió definitiva. La qüestió es podria resoldre al primer trimestre de 2021, però des de Junts no descarten que s'allargui. La Covid-19 en marcarà els terminis.

I si se'ls aixeca la immunitat?

La qüestió del suplicatori en cap cas prejutja els tres eurodiputats catalans. No entra a valorar el fons del seu cas, és a dir, no dirà si són culpables o no dels delictes de què se'ls acusa. Únicament analitza si se'ls ha d'aixecar la immunitat per permetre que un tribunal -belga, en el cas de Puigdemont i Comín, i escocès, en el cas de Ponsatí- els pugui jutjar i decidir sobre l'extradició. Ara bé, des de les defenses s'aborda aquesta qüestió com una eina més per internacionalitzar el procés, és a dir, permetrà als tres eurodiputats explicar el cas català al Parlament Europeu i denunciar les vulneracions de drets que han patit els independentistes a l'estat espanyol.

Si se'ls aixeca la immunitat, Puigdemont, Comín i Ponsatí continuaran sent eurodiputats amb l'única diferència que no tindran immunitat i podran ser jutjats. L'aixecament de la immunitat no vol dir que se'ls extradeixi immediatament, perquè això ho haurà de decidir un jutge, no el Parlament Europeu, i la qüestió va per llarg i de moment els jutges que han revisat el cas han donat la raó a les defenses. També caldrà veure sota quins termes s'accepta l'aixecament de la immunitat. 

Ara fa un any, Puigdemont, Comín i Ponsatí van poder entrar finalment al Parlament Europeu. Durant tots aquests mesos, concretament des de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre el cas d'Oriol Junqueras del 19 de desembre de 2019, els eurodiputats de Junts han pogut exercir el seu càrrec amb normalitat. Gaudeixen d'immunitat a tot Europa menys a Espanya, on el Suprem, que ja no va deixar sortir Junqueras de la presó per poder ser eurodiputat, manté activades les ordres de detenció ignorant les prerrogatives parlamentàries. En funció de quina decisió prengui el Parlament Europeu sobre la immunitat, es podrà presentar recurs a la justícia europea.