coronavirus

El Síndic recomana ajornar el 14-F perquè fins a 216.000 persones no podrien votar presencialment

Ribó demana "consens" entre Govern i partits i insta a accelerar les reformes per garantir el vot universal en pandèmia

per NacióDigital , 13 de gener de 2021 a les 14:58 |
Ribó, en una compareixença al Parlament | ACN
Un informe del Síndic de Greuges calcula que, en el pitjor escenari, més de 216.000 persones tindran Covid-19 o seran contactes d'infectats el 14 de febrer, pel que seria recomanable que no votessin presencialment. L'informe s'ha fet en el marc de la Comissió independent d'assessorament sobre la garantirà del dret de sufragi actiu.

La cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron, Magda Campins, ha rebutjat la proposta de destinar una franja horària a infectats i contactes. El síndic Rafael Ribó ha demanat considerar la decisió d'ajornament fins a un moment de "davallada epidemiològica" i quan es garanteixi "eixamplar" les possibilitats de vot no presencial.


L'informe preveu quatre escenaris però Campins ha descartat que el 14-F Catalunya es trobi en els dos més optimistes. Així, ha indicat que la situació que hi haurà serà greu o molt greu. El primer preveu fins a 196.700 persones en quarantena per ser positius de coronavirus o contactes estrets i el segon fins a 216.365.

Campins ha defensat que hi ha un consens ampli sobre que aquestes persones han de guardar quarantena i, per tant, no podrien sortir de casa per exercir el dret a vot. En aquest sentit, ha rebutjat la proposta del Govern de reservar una franja horària per aquest col·lectiu, ja no només pel fet que s'haurien de desplaçar sinó perquè ha reivindicat que no es poden ajuntar positius confirmats amb contactes. "Això des del punt de vista epidemiològic i de salut pública és un risc important. Un contacte estret fins que no es demostri el contrari no està infectat i l'estaríem exposant a un risc", ha manifestat Campins.


"En l’escenari actual, no és exagerat afirmar que el 14 de febrer entre 100.000 i 200.000 ciutadans amb dret de vot hauran d’escollir entre votar de manera presencial i posar en risc la salut de milers de persones, o bé abstenir-se de fer-ho i renunciar a un dret fonamental. Cap de les dues alternatives és legítima des d’una perspectiva de drets", diu el Síndic.

Les alternatives per als que no poden votar presencialment serien el vot per correu i el vot electrònic. Sobre el primer, Ribó ha demanat estendre al màxim el termini per fer-ho reduint en menys de 10 dies i fins a la data més propera als comicis el termini per poder sol·licitar aquest vot. Això no suposaria que tothom pogués anar a votar però sí que reduiria les persones que no es podrien acollir a aquesta opció, defensen.


Pel que fa al vot electrònic, el Síndic ha afirmat que en cas d'ajornament les Corts Generals haurien de fer "amb la màxima urgència" una reforma de la llei orgànica de règim electoral general per fer possible les eleccions en un context pandèmic com l'actual. En concret, ha recomanat ampliar el vot per correu, habilitar altres opcions com el vot electrònic i concretar les causes de possibles ajornaments d'eleccions ja convocades.

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació