La CUP demana ajornar les eleccions del 14-F

Dolors Sabater, que fins ara defensava mantenir els comicis, assegura que la situació pandèmica no les permet

Dolors Sabater
Dolors Sabater | Adrià Costa
12 de gener del 2021
Actualitzat a les 23:07h
La CUP canvia de parer i demana que no se celebrin les eleccions al Parlament de Catalunya previstes pel 14 de febrer. La candidata dels anticapitalistes, Dolors Sabater, ha fet aquesta afirmació al programa Més 324 on ha assenyalat que la situació de la pandèmia al país no permet la celebració dels comicis en condicions. Fins ara la formació defensava celebrar igualment les eleccions.

Sabater assenyala que, tot i ser necessàries aquestes eleccions, "cal preservar el dret a la salut dels ciutadans". La mateixa candidata de la CUP va assegurar el passat 5 de gener que l'endarreriment en el procés de vacunació demostra la "ineficàcia" del Govern en funcions, i ha reclamat que la sanitat privada es posi "a disposició del bé públic". Tot i això, fins ara no s'havien expressat explícitament en ajornar les eleccions del 14 de febrer.

La líder cupaire ha assegurat que, per això, la formació no esperarà a la taula del divendres entre el Govern i els partits per discutir si les eleccions es fan o no es fan, i que demà mateix exigirà que s'acordi l'ajornament.
La presidenciable de la CUP ha dit que el partit has pres aquesta decisió malgrat que són "els primers" a voler eleccions, per acabar amb el "desgavell" del Govern tant a les escoles, com amb les vacunes, com ara amb les eleccions.

Sabater ha fet un repàs a l'entrevista de les propostes que defensaran als comicis, es facin quan es facin. Ha parlat per exemple de nacionalitzar l'energia perquè no hi torni a haver episodis com l'actual, d'encariment de la factura just enmig de l'onada de fred -i per tant de més demanda- quan "a més hi ha talls de llum constantment arreu del país".

Altres propostes de la CUP passen per un nou model policial, que qüestionaria l'existència de cossos com la Brigada Mòbil (Brimo) o l'Àrea de Recursos Operatius (Arro) dels Mossos d'Esquadra.


El Govern decidirà divendres

La decisió que es prendrà divendres sobre el 14 de febrer serà la definitiva, tant si es mantenen les eleccions com si s'ajornen. El Govern no ha expressat un posicionament clar i granític sobre què s'ha de fer en un context creixent dels contagis, però la portaveu, Meritxell Budó, ha admès que la situació és "greu", que s'està "a les portes de la tercera onada" i que això aboca tots els partits a "reflexionar" sobre la incertesa que suposarà mantenir el calendari electoral previst fins ara.