El Govern deixa en l'aire celebrar les eleccions el 14-F

L'executiu no portarà cap proposta concreta a la taula de partits però avisa que la situació de la pandèmia és "greu" i que això obliga a "reflexionar" sobre la data

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el vicepresident Pere Aragonès, aquest dimarts
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el vicepresident Pere Aragonès, aquest dimarts | Govern
12 de gener del 2021
Actualitzat a les 14:32h
La decisió que es prendrà divendres sobre el 14 de febrer serà la definitiva, tant si es mantenen les eleccions com si s'ajornen. El Govern no ha expressat un posicionament clar i granític sobre què s'ha de fer en un context creixent dels contagis, però la portaveu, Meritxell Budó, ha admès que la situació és "greu", que s'està "a les portes de la tercera onada" i que això aboca tots els partits a "reflexionar" sobre la incertesa que suposarà mantenir el calendari electoral previst fins ara. 

La portaveu del Govern ha deixat entreveure que la data podria ser modificada perquè el 29 de gener, quan ha d'arrencar la campanya, "no s'estarà millor que ara" i que tant els contagis com els ingressos a les UCI estan "disparats". És per això que, ha dit, s'han de valorar "tots" els escenaris, inclòs l'ajornament.

Davant la complexa decisió, el Govern s'ha emplaçat, d'entrada, a la reunió de caràcter tècnic que se celebrarà el dijous per disposar de la radiografia de dades completa i conèixer també l'impacte de Cap d'Any i de Reis. L'objectiu és posar l'endemà sobre la taula de partits aquest informe i acordar de forma "consensuada" què cal fer. En cas de discrepància, ha dit Budó, la darrera paraula la tindrà el Govern. 

I és que l'executiu arribarà el divendres a la reunió amb els grups "sense cap proposta concreta" perquè, segons ha argumentat Budó, això suposaria arribar-hi ja amb una decisió presa. En cas que la deliberació conclogui que s'han d'ajornar les eleccions, el Govern s'haurà de reunir per tal de preparar el decret per posposar-les, que seria signat pel vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès. 

En la hipòtesi d'ajornament, la portaveu ha afirmat que s'hauria de fixar una nova data per als comicis que busqués garantir que l'onada de contagis vagi a la baixa. "Escoltarem les recomanacions sanitàries", ha assegurat tot insistint que la decisió de divendres s'ha de basar, sobretot, en el criteri sanitari i que en això estan treballant tant els departaments de Salut com d'Exteriors per avaluar si es pot garantir el dret a la salut i el dret de vot davant les prediccions que tenen al davant. 

El Procicat decidirà aquesta setmana si s'allarguen les restriccions

Aquesta setmana el Procicat també haurà de decidir si s'allarguen o no les restriccions vigents des del 7 de gener i que inicialment havien de finalitzar el dia 17. En aquest sentit, el Govern ha aprovat aquest dimarts els 10 milions d'euros per compensar amb un pagament de 2.500 euros els comerços de centres comercials i amb una superfície superior als 400 metres quadrats que han estat obligats a tancar. 

De fet, un cop més, la portaveu ha carregat contra la "deixadesa de funcions" que atribueix a la Moncloa per no haver injectat liquiditat a les empreses i negocis perjudicats per les restriccions de la pandèmia. "Ja admeto que els 841 milions mobilitzats per la Generalitat no són suficients, però són molts més que els zero euros d'injecció de liquiditat per part del govern espanyol", ha assegurat. També ha lamentat que no prengui decisions que no tenen cap cost per a les arques públiques, com ara decretar l'obligatorietat del teletreball per a totes les empreses en què sigui possible.