El Gimnàs Sant Pau alerta de les conseqüències del desallotjament: «Hem atès 1.600 sensellar»

L'Ajuntament demana a la Generalitat estudiar una compra conjunta de la finca de l'entitat

Roba per a usuaris del Gimnàs Sant Pau
Roba per a usuaris del Gimnàs Sant Pau | Gimnàs Social Sant Pau
12 de gener del 2021
Actualitzat a la 13:15h
El Gimnàs Social Sant Pau viu un compte enrere fins al 20 de gener, quan està previst el desallotjament de l'entitat si res no canvia. Els seus responsables ja han demanat al jujtat un ajornament, mentre continuen les negociacions amb la propietat, Samaranch Viñas i Encesa Viñas, i avisen de les conseqüències que tindria la desaparició del gimnàs: "Hem atès 1.600 persones sense llar des de l'abril", assegura Santi González, treballador del Sant Pau.

A més d'un gimnàs, el Sant Pau s'ha convertit en un punt de referència per a usuaris de Ciutat Vella i zones properes, que hi acudeixen pel seu servei de dutxes, menjar o entrega de roba. "Des de l'abril fins avui, hem fet 38.000 serveis de dutxa, 38.000 més de roba i hem ofert 34.000 àpats", explica González. Tot plegat, després de tancar un contracte de 200.000 euros amb l'Ajuntament.

"El projecte s'ha de salvar pel servei que ofereix i perquè a més no és segregador", defensa aquest treballador. A diferència d'altres serveis d'atenció a persones sense llar, al Sant Pau els usuaris hi coincideixen amb altres persones que no estan en la seva situació. "És un servei essencial, sobretot des que ha començat la pandèmia", insisteix González.

L'entitat també defensa la necessitat de salvar el projecte pel valor patrimonial de diversos elements de la finca. Per exemple la piscina, una de les primeres de la ciutat, com la casa fàbrica preexistent que hi ha a la finca.

El Sant Pau, doncs, afronta dos reptes. El primer, evitar un desallotjament imminent previst pel 20 de gener i que ja han demanat ajornar, traslladant al jutjat la importància social de l'entitat. "Si no s'ajorna el desallotjament, farem una crida a aturar-lo i al Raval estem molt forts", assegura González.

L'altre repte és el futur de la finca, pel qual l'entitat interpel·la l'Ajuntament. Un acord del ple municipal del 2018 contemplava la compra per part de l'Ajuntament, el Consorci de l'Habitatge o la Generalitat de la finca situada a la ronda de Sant Pau número 46.  "La propietat demana una quantitat per la compra que supera el doble de la taxació municipal", asseguren fonts oficials municipals a NacióDigital. "Caldria explorar la possibilitat de treballar de manera conjunta amb la Generalitat per aconseguir-ho", apunten, augmentant que el consistori és una de les administracions menys dotades pressupostàriament.

L'Ajuntament també assegura que continua mediant entre l'entitat i el propietari de la finca  per intentar aturar el desnonament. Queden vuit dies per endavant i el Sant Pau esgota les seves opcions de supervivència.
Arxivat a