Sanitat xifra en 82.834 les persones vacunades fins ara a l'Estat

El ministre Salvador Illa assegura que no hi ha problemes d'emmagatzematge i que el procés d'immunització adquirirà "velocitat de creuer" a partir d'aquesta setmana

Una infermera vacunant un pacient
Una infermera vacunant un pacient | @salutcat
04 de gener del 2021
Actualitzat a les 23:34h
En aquests moments, 82.834 persones arreu de l'Estat ja han rebut la primera dosi de la vacuna de Pfizer, segons ha fet públic el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Això representa que només s'han administrat un 11,5% de les vacunes de Pfizer rebudes fins a aquest dilluns, quan ha aterrat a Espanya una nova remesa. Malgrat el retard en el calendari inicialment anunciat en la majoria d'autonomies, Illa ha defensat que el procés de vacunació "ha arrencat bé", que espera que aquesta setmana s'assoleixi una "velocitat de creuer" i que "no hi ha problemes d'emmagatzematge" de les dosis.

El ministre ha detallat que s'han repartit ja 718.535 dosis, de les quals 360.000 s'han rebut aquest dilluns, la segona remesa regular que arriba a Espanya. Ha insistit, però, que encara que es donin les dades per autonomies amb vocació de "transparència" no es tracta de cap "rànquing ni competició". Segons les dades facilitades, Catalunya ha subministrat el 13% de les vacunes rebudes des de la setmana passada i la Comunitat de Madrid el 6%. Les tres autonomies que millor ritme han portat el procés d'immunització són Canàries, Astúries i Galícia.

Illa ambé ha explicat que a hores d'ara s'està a l'espera de la reunió de l'Agència Europea del Medicament que ha d'autoritzar que es pugui subministrar la vacuna de Moderna. Aquest aval, ha explicat, podria suposar que la "velocitat de creuer" que agafi el procés de vacunació sigui de més de 350.000 dosis si arriben remeses d'aquesta nova vacuna. 

Després que s'hagi reunit el consell interterritorial de Salut, Illa ha manifestat "preocupació" per com creix la pandèmia i la tendència en augment que es preveu per als pròxims dies. En els darrers tres dies s'han detectat 30.000 nous contagis i l'ocupació de les UCI per malalts de Covid és d'un 23%. "Vindran setmanes complicades i dures, així que fins que no s'immunitzi bona part de la població caldrà prudència", ha dit el ministre, que ha avalat les mesures preses a Catalunya i que ha anunciat que els diferents territoris aniran prenent mesures "més dràstiques" en base a la pauta establerta el 22 d'octubre. 

La roda de premsa d'Illa ha estat marcada per l'anunci el passat dimecres que deixarà el ministeri de Sanitat per ser el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat a les eleccions del 14 de febrer. Ha precisat que deixarà la cartera ministerial quan arrenqui la campanya electoral i que, fins aleshores, es dedicarà "en cos i ànima" al seu càrrec.