El Govern trenca amb Ferrovial més de mig any després

Salut posarà en marxa la gestió pública del sistema de rastreig al febrer malgrat haver defensat fins fa poques setmanes que no era moment per revertir l'adjudicació

La consellera Alba Vergés, en una visita a un punt de proves per frenar l'expansió del virus
La consellera Alba Vergés, en una visita a un punt de proves per frenar l'expansió del virus | ACN
28 de desembre del 2021
Actualitzat a les 21:15h
El 30 d'abril, el Tribunal Suprem confirmava la condemna a Convergència per cobrar comissions il·legals en el cas Palau d'empreses com Ferrovial. Un mes després, el Govern segellava un contracte sense concurs i per la via d'urgència amb una filial d'aquesta empresa per encarregar-li el pes del sistema de rastreig de la pandèmia. La tempesta política es va desfermar des del primer dia sobre la conselleria de Salut, gestionada per ERC. Però malgrat les crítiques polítiques -també dels socis de Junts per Catalunya (JxCat)- i dels col·lectius sanitaris, i les deficiències reconegudes en el servei, no ha estat fins més de mig any després que el Govern ha posat data al divorci amb Ferrovial: 31 de gener del 2021.

Serà a partir d'aquesta data quan s'assumirà la gestió pública del rastreig i seguiment dels contactes de les persones contagiades per Covid-19, una tasca cabdal per trencar les cadenes de transmissió i que recaurà en l'Agència de Salut Pública. La demanda havia estat una constant per part dels professionals sanitaris, que han denunciat des del primer dia la "descoordinació" entre l'atenció primària i el call center de Ferrovial, i la conselleria ha estat sotmesa a una olla a pressió durant mesos. El Govern es va comprometre a revertir el contracte i a calcular la indemnització corresponent. Fins i tot el Parlament va reclamar i votar per unanimitat a principis de juliol que es desfés una adjudicació que ha costat 17,7 milions a les arques públiques.

La petició, però, haurà trigat set mesos en traduir-se en fets. Tot i que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha reivindicat públicament l'aposta del seu departament per reforçar el rastreig amb el nou sistema públic que començarà a funcionar al febrer, tant Ferrovial com el secretari general de Salut, Marc Ramentol, han aclarit que es tracta d'una finalització de contracte de mutu acord. Per tant, sense indemnitzacions. L'empresa ha emès un comunicat perquè consti que no es tracta d'una rescissió de contracte sinó del compliment de la clàusula tres, que estableix que la relació podia finalitzar un cop arribés la vacuna.

L'anunci de la fi del contracte amb Ferrovial s'ha fet a bombo i platerets en una roda de premsa en la qual s'esperava un enduriment de restriccions pel Cap d'Any que finalment el Govern ha descartat. Fa poques setmanes, però, el Govern encara defensava públicament -i també en privat- que no es podia trencar el contracte amb Ferrovial en plena pandèmia. De fet, van allargar el contracte al mes de novembre. L'adjudicació al juny ja es va fer, de fet, a correcuita, en plena desescalada davant d'un increment dels contagis just després de Sant Joan -especialment a la zona del Segrià-, que va enxampar el Govern amb el peu canviat perquè no esperava un nou pic fins a la tardor. Al Segrià es va posar de manifest que el sistema de rastreig no s'havia preparat. 

Ramentol ha tornat a defensar aquest dilluns l'adjudicació d'"emergència" que es va fer a Ferrovial, emparant-se en els decrets llei aprovats pel Govern i que la vigència del contracte s'hagi allargat fins ara. Ha definit la tasca que ha fet l'empresa com a "necessària" i "rellevant", i subratllat l'1,4 milions de trucades realitzades des del mes de juny. Amb tot, durant tot aquest temps s'ha constatat descoordinació amb l'atenció primària, trucades que mai arribaven o que eren tardanes, i "disfuncions" reconegudes pel mateix Departament de Salut, com detallava NacióDigital fa menys d'un mes.

Un nou sistema que aterrarà en plena campanya del 14-F

Finalment, el nou sistema de rastreig entrarà en vigor en una data en el qual a ningú se li escapa que s'estarà ja en plena campanya electoral del 14-F. ERC es juga la presidència de la Generalitat amb un discurs en el qual pretén defensar la gestió feta pel vicepresident, Pere Aragonès, i per les conselleries que depenen dels republicans, en paral·lel a l'estratègia pragmàtica d'intentar enfortir l'independentisme. 

Amb el nou sistema de rastreig que es posarà en marxa sota la batuta pública, Vergés ha explicat que es contractaran entre 450 i 750 treballadors gràcies a una partida de 19 milions d'euros. La plantilla serà més o menys gran en funció de la situació de l'epidèmia i la filosofia és que estigui agrupada per territoris. La majoria tindran un perfil de gestor administratiu i, per cada 20 treballadors amb aquest rol, hi haurà també un tècnic de salut pública per coordinar. Salut no ha descartat que alguns treballadors de l'actual plantilla de Ferrovial es puguin incorporar al nou sistema després de l'experiència adquirida. Amb tot, es prioritzarà la bossa pública del departament.
 
Arxivat a