Pau, però sense glòria, al grup mixt

La Mesa i la junta de portaveus acorden la creació de dos subgrups dins el grup mixt amb autonomia d'iniciativa legislativa

per Quico Sallés/Parlament , 11 de gener de 2011 a les 12:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de gener de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Rivera i López Tena a la sortida de la junta de portaveus que ha tirat endavant la reforma del Reglament del Parlament sobre el grup mixt. Foto: QS/ND

Ha costat, però l'acord ja s'albira i pràcticament es dóna per fet. Aquest matí la junta de portaveus del Parlament ha posat negre sobre blanc amb tinta jurídica l'acord polític per modificar el reglament de la cambra catalana pel que fa al funcionament del grup mixt.

El grup mixt, que encara no s'ha constituït, és on s'enquadren els partits que no arriben a cinc diputats o bé els diputats que no s'adscriuen a un altre grup parlamentari. El resultat electoral del passat 28 de novembre va provocar una situació que als passadissos del Parlament tothom titllava de "surrealista". 4 diputats de Solidaritat Catalana per la Independència i 3 de Ciutadans, és a dir, junts independentistes i unionistes espanyols.

L'aritmètica i la normativa parlamentària només permetia a SI poder presentar iniciatives legislatives ja que tenia la majoria del grup parlamentari, però havia de partir recursos i logística amb C's, així com el repartiment de les comissions i els temps parlamentaris. Amb aquest acord, tant SI com C's esdevenen dos subgrups dins el grup parlamentari mixt amb plena autonomia: podran presentar iniciatives legislatives - ara es necessitarà un mínim de tres diputats, abans n'eren 5- i treballaran de manera separada.

La filosofia és per Lluís Coromines, vice-president de la cambra, de l'acord és "donar sortida a la disparitat del nou grup i de la composició transversal de la cambra". Així mateix els dos grups tindran NIF diferent, estructures diferenciades i dos portaveus un per cada grup.

Albert Rivera, president de C's, ho definia aquest matí com "dues cases adossades dins un mateix edifici legal, amb portes d'entrada diferents". Per Alfons López Tena, de SI, caldrà veure com "queda el redactat final del document perquè hi ha diverses errades de tècnica jurídica que he demanat que s'aclareixin". Tots dos es mostraven "satisfets, però no entusiasmats" amb l'acord.Ara els subgrups, segons Coromines s'hauran de distribuir les comissions.


SI presenta al·legacions

La Mesa té a partir d'aquest dimarts 48 hores per afinar el document i analitzar les al·legacions presentades per SI :  de matís, concepte jurídic i d'algun contingut concret com una possible retallada de drets de diputats de SI pel que fa la seva capacitat legislativa més "institucional" com la creació de comissions d'investigació o reforma de l'Estatut (qÚestions molt concretes).

Això és, per SI amb el canvi del Reglament, hi guanya més C's que pot bloquejar la iniciativa per demanar comissions d'investigació o reformar l'Estatut ja que fins ara es demanaven la signatura de dos grups entre ells el mixt. Com que SI tenia la majoria podia firmar com a grup, ara aquestes iniciatives demanden la signatura de 5 diputats del grup mixt. Per tant, tant C's com SI tindrien dret de veto mutu. En aquest sentit demanen que s'esmeni aquest error i C's tingui més drets però que a SI no li retallin.

Si l'acord és signat per tots els grups i es podrà portar al ple del 19 de gener per fer-ne lectura única. És a dir, no caldrà votació. De moment, doncs, pau i, però sense glòria.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació