La precampanya del 14-F marca l'aprovació dels pressupostos a Barcelona

Retrets entre ERC i JxCat després de l'acord dels republicans amb el govern de Colau

Sessió plenària de l'Ajuntament de Barcelona
Sessió plenària de l'Ajuntament de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
23 de desembre del 2020
Actualitzat a la 13:08h
El ple municipal de Barcelona ha certificat l'aprovació als pressupostos del 2021 amb el vot a favor de Barcelona en Comú, PSC, ERC i Barcelona pel Canvi i l'abstenció del PP. Els comptes superen els 3.200 milions d'euros gràcies a la suspensió de la regla de despesa acceptada finalment pel govern espanyol. El debat al ple s'ha vist marcat per la precampanya de les eleccions al Parlament que se celebraran el 14 de febrer, després que l'aprovació estigués garantida pel pacte del govern municipal amb ERC i el suport de Valls.

El primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament, Jaume Collboni, ha defensat que els pressupostos "protegeixen" les famílies i les empreses i ha reivindicat de disposar "d'un suport excepcional en un moment excepcional". Collboni ha retret a Junts per Catalunya i Ciutadans el seu vot en contra, recordant que el govern municipal ha acceptat el 80% de les al·legacions dels primers i el 95% dels segons.

El regidor de Pressupostos, Jordi Martí (Barcelona en Comú), ha defensat que els pressupostos estableixen les bases d'un "nou model socioeconòmic". Martí ha posat el focus en la inversió de 160 milions en habitatge, 50 dels quals es destinaran a la compra de les reserves del 30% de les noves promocions per fer habitatge social, després de l'acord amb ERC. ". No resolem desigualtat si no resolem funcionament del mercat de l’habitatge. "No resoldrem la desigualtat si no resolem el funcionament del mercat de l’habitatge", ha dit. Martí, a més que l'aprovació dels comptes amb comuns, PSC i ERC permet "imposar el diàleg a la fractura que travessa el país" amb un "pacte d'esquerres". El mateix havia dit abans l'alcaldessa, Ada Colau, en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha demanat repetir els acords amb ERC a nivell català.

Els republicans també han defensat l'aprovació dels comptes i també de les ordenances fiscals, que preveuen una congelació generalitzada de les taxes, amb excepcions com la bonificació del 75% per a les terrasses. "Baixar impostos a qui està igual o millor que abans de la crisi no és just", ha dit el regidor Jordi Castellana. A l'hora de votar les ordenances tots els grups han mantingut el posicionament en relació als pressupostos, excepte el PP que ha votat en contra i Valls, que s'ha abstingut.

JxCat ha centrat la seva intervenció a criticar el paper d'ERC en l'entesa per als pressupostos. La presidenta del grup municipal, Elsa Artadi, ha qualificat els comptes de "continuistes i conservadors" i ha etiquetat de "govern ineficient" l'executiu de "Colau, Collboni i Maragall". Artadi ha volgut retreure als republicans la seva estratègia a Madrid. "Igual d'ineficient que el govern de Sánchez, Iglesias i Rufián. Potser estan massa acostumats a pagar per avançat i a canvi de res", ha dit. 

Maragall ha respost a Artadi. "Puc entendre que algú caigui en la temptació de l'electoralisme", ha dit. Tant Maragall com Collboni han subratllat la coincidència en el sentit de vot entre JxCat i Ciutadans i el primer tinent d'alcaldia ha qualificat els dos grups de "bipartit del 'no'". 

Valls i Ciutadans assenyalen el PSC

En el debat de precampanya cadascú ha escollit el seu adversari i Ciutadans i la Barcelona pel Canvi de Valls s'han centrat en el PSC. L'exprimer ministre francès ha retret al primer tinent d'alcaldia que la confiança "s'ha trencat", mentre que la portaveu de Ciutadans, María Luz Guilarte, l'ha acusat de formar part del "bloc del sectarisme".

Valls també ha aprofitat per recordar que va fer alcaldessa Colau. "Que tothom ho recordi", ha dit, alhora que ha lamentat la "rellevància" que Barcelona en Comú i PSC han garantit a ERC amb l'anunci de l'acord pels pressupostos. "Va ser un intent de veto a aquells que els incomoden", ha valorat. Guilarte ha insistit en el concepte de "tripartit" en el debat i ha assegurat que ERC aprofita l'acord per "fer campanya pel processisme inútil". Guilarte ha justificat l'oposició de Cs als pressupostos i ordenances per "l'impostàs" que, segons asseguren, representen unes ordenances fiscals que congelen els tributs.
Arxivat a