Què sabem i què no de la «variant anglesa» de la Covid?

Els científics Salvador Macip i Matilde Cañelles responen a deu interrogants sobre la soca del virus detectada al Regne Unit

Els vols al Regne Unit, prohibits per la majoria de països europeus
Els vols al Regne Unit, prohibits per la majoria de països europeus | Europa Press
21 de desembre del 2020
Actualitzat el 22 de desembre a les 12:50h
El rostre de Matt Hancock, el secretari (ministre) de Salut del govern britànic, parlava per ell mateix quan va informar de la nova soca de la Covid "fora de control". Aquest cop, el govern conservador de Boris Johnson ni tan sols ha intentat aparentar domini de l'escenari. La notícia ha desfermat una ràpida resposta de la UE i diversos països han decidit tancar les fronteres a tots els provinents del Regne Unit. 

Els 38.000 casos nous fets públics diumenge han obligat l'executiu britànic a imposar mesures de confinament estricte de Londres i del sud d'Anglaterra. Sembla que ja s'han localitzat casos d'aquesta soca en altres països.

Per conèixer de primera mà el que se sap d'aquesta nova variant i el que no, hem preguntat a dos especialistes, la doctora Matilde Cañelles, doctora en Biologia Molecular que ha estat investigadora del CSIC, i el doctor en Medicina Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester. Tots dos fan una crida a la cautela i a evitar alarmismes.  

1.- Estem davant un factor inesperat? "En absolut", assegura la doctora Matilde Cañelles, "les mutacions formen part dels virus. En el cas de la Covid, se n'han produït una o dues per mes des de l'inici de la pandèmia". El doctor Salvador Macip destaca la gran estabilitat del virus de la Covid: "La grip és un virus que pateix moltes més mutacions i el de la sida varia constantment". 

2.- En què és diferent aquesta? La principal característica coneguda de la nova soca és que aquesta variant té 17 mutacions, quan normalment en tenen dues o tres. Això ha generat una atenció i vigilància especial per part dels investigadors i va encendre les alarmes del govern de Londres.    

3.- Com es pot haver originat? Segons Matilde Cañelles, "és possible que a partir d'un pacient que no ha pogut eliminar el virus o que ha rebut sèrum de convalescent, que genera anticossos. Però ara per ara tot són hipòtesis".

4.- Per què al Regne Unit? La nova variant del virus es va detectar fa uns deu dies al comtat de Kent. Com assenyala Cañelles, "que s'hagi detectat al Regne Unit pot ser una casualitat, fruit del fet que allí es fa un seguiment genètic de les mutacions víriques i de les seves seqüències molt més aprofundit que en altres països". Fins ara tot indica que està concentrada a la zona de Londres i el sud-est d'Anglaterra. 

5.- És més contagiosa? Aquesta és una de les coses sobre les quals s'ha fet més especulació, però tant Macip com Cañelles asseguren que en aquests moments no es pot afirmar que sigui més contagiosa ni letal. Encara és massa aviat per poder afirmar-ho i tot indica que no ho serà tant com ha aparegut en alguns mitjans. Tampoc està comprovat que es comporti d'una mera diferent de les altres soques conegudes.

6.- Quina afectació està tenint? L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assenyalat que s'han detectat casos a Dinamarca, Holanda o Austràlia. Aquest diumenge, el ministeri italià de Salut ha confirmat un cas.  

7.- Com afectarà les vacunes que s'han desenvolupat? "Hi ha 8 de les 17 mutacions de la soca -explica Cañelles- que afecten la proteïna Spike, que és emprada per les vacunes Pfizer i Moderna. Però s'ha de subratllar que això no implica de cap manera que pugui afectar l'eficàcia de les vacunes". Macip coincideix: "És molt improbable que es pugui modificar prou la proteïna com per anul·lar l'eficàcia de la vacuna".  

8.- Quin rerefons polític té l'alarma creada? Salvador Macip assenyala una de les hipòtesis sobre part de l'alarmisme creat des del mateix govern britànic: "Boris Johnson se sentia pressionat perquè des de diversos sectors li reclamaven mesures més restrictives, cosa que trobava resistències dins dels rengles conservadors. La nova variant del virus pot haver-li ofert un bon argument per proposar mesures enèrgiques de restricció".   

9.- Reacció dels governs i de la UE.  Fins al moment, disset països de la UE han decidit suspendre els seus vols al Regne Unit. La Unió Europea decidirà aquest dilluns noves mesures de resposta a la situació creada al Regne Unit. "Són mesures eficaces -opina Matilde Cañelles-, el que no vol dir que la nova variant no pugui estar ja en altres països".  

10.- N'hem d'esperar més? Salvador Macip no dubta: "Seguríssim. Els virus són uns agents embolcallats en una càpsula que són propensos a les mutacions. Però res d'això ens ha de generar alarma. És el seu procés natural". El científic hi troba fins i tot un factor positiu "si això serveix perquè la gent prengui consciència de la necessitat de complir amb les restriccions en aquests moments".