Paluzie desmenteix el suport de l'ANC a Guàrdia per la UB i s'encara amb Elias

L'economista recorda que és catedràtica de la universitat i té tot el dret a opinar en unes eleccions, així com que l'actual rector li va oferir integrar-se en el seu equip el 2017

L'economista i presidenta de l'ANC Elisenda Paluzie.
L'economista i presidenta de l'ANC Elisenda Paluzie. | ACN
15 de desembre del 2020
Actualitzat a la 13:11h
Falten dos dies per a la segona volta de les eleccions al rectorat de la Universitat de Barcelona (UB) i la campanya ha entrat en una fase de forta crispació. Dijous i divendres la comunitat universitària haurà de triar entre l'actual rector, el catedràtic d'Àlgebra Joan Elias, i l'alternativa que representa Joan Guàrdia, catedràtic de Psicologia.

El suport expressat per l'economista Elisenda Paluzie a l'opció de Guàrdia ha generat la reacció de la candidatura d'Elias i, de pas, la de sectors espanyolistes de la universitat i de fora d'ella. Aquest dimarts, Paluzie ha desmentit en un fil de tuits que l'ANC, que ella presideix, s'hagi posicionat en les eleccions.
 
En els seus tuits, Paluzie respon als atacs rebuts aquests darrers dies, entre ells un del mateix Elias, que davant del suport mostrat per l'economista a Guàrdia, va assegurar que ell representava una concepció de la universitat que no era "partidista i sectària". 
 
Paluzie recorda en els seus tuits que és catedràtica de la UB i que va ser degana d'Econòmiques durant vuit anys. També explica que l'any 2017, quan el doctor Elias iniciava el seu mandat com a rector, li va oferir un lloc al seu equip. Paluzie acusa Elias de no tenir projecte i de buscar "conspiracions i enemics externs".
 
En pocs dies, l'ambient s'ha tensat al campus. Divendres passat, Guàrdia va obtenir el 49,65% del vot ponderat, a només un pas d'assolir el 50% més un que li hagués donat la victòria. Es va imposar a més, en tots els fronts, professorat, alumnes i PAS. Elias va passar a la segona volta amb un 32% mentre va quedar descavalcat el tercer aspirant, David Vallespín, amb el 17%. Amb els números a la ma, Guàrdia és el favorit, però cap escenari és descartable. 

Fonts universitàries assenyalen que el temor a una clara victòria de Guàrdia ha forçat l'equip d'Elias a radicalitzar el seu missatge i intentar una mobilització dramàtica de tots els sectors que puguin inquietar-se davant l'escenari d'un triomf de Guàrdia. Des de l'entorn d'aquest s'assegura que el seu equip és ben divers i aplega sensibilitats molt diverses. Vallespín, que va fer durant la campanya un discurs molt crític amb Elias, ara li ha donat suport i figures polítiques d'Eva Granados a Joan Coscubiela han expressat el seu suport a Elias.