El Banc d'Espanya rebaixa l'efecte dels fons europeus que preveu el govern espanyol

La institució preveu que els nivells de riquesa anteriors a la pandèmia es recuperin el 2023

La seu del Banc d'Espanya, en una imatge d'arxiu.
La seu del Banc d'Espanya, en una imatge d'arxiu. | Europa Press
11 de desembre del 2020
Actualitzat a les 17:32h
Els fons europeus impulsaran l'economia espanyola el 2021, però no tant com preveu el govern de Pedro Sánchez. Almenys així ho creu el Banc d'Espanya (BdE), segons les previsions que ha presentat aquest divendres. La institució preveu que l'efecte dels fons europeus  faci augmentar el PIB en 1,3 punts l'any vinent, i no els 2,6 punts que preveu l'executiu espanyol.

La discrepància entre l'organisme i La Moncloa rau en el pronòstic del BdE sobre la capacitat d'absorció de fons per part del teixit productiu espanyol. A Espanya li corresponen 72.000 milions en subvencions entre el 2021 i el 2023, dels quals 26.000 milions es desemborsarien l'any vinent.

Però el supervisor calcula que l'any vinent només es podran absorbir el 60% dels fons comunitaris, atès l'històric escàs grau d'aprofitament de les inversions de la UE per part de l'Estat, del 30%. L'executiu de Sánchez confia a captar el 80% dels fons corresponents a l'any vinent. 

El Banc d'Espanya sí que confia que s'assoleixi aquest llindar d'absorció de fons en el conjunt del període 2021-2023. De mitjana l'organisme preveu un aprofitament del 82% dels fons provinents de la Comissió Europea; mentre que l'executiu espanyol aspira a captar el 100% dels fons.

L'economia pot arribar a créixer el 10% el 2021

El 2021, l'any en què es preveu l'arribada de les vacunes contra la Covid-19, no serà l'any de la recuperació dels nivells de riquesa anteriors a la pandèmia, segons el Banc d'Espanya. Segons el seu pronòstic, serà el 2023 quan l'economia espanyola tornarà a un creixement econòmic com el que tenia abans de l'esclat del coronavirus.

En qualsevol cas, després d'un 2020 catastròfic per a l'economia, el 2021 l'organisme estima un creixement del PIB del 7,2%, que per l'efecte de les ajudes europees podria arribar a ser del 9,8%.

Cal recordar que aquest any l'economia espanyola va caure un 5,2% el primer trimestre i el 17,8% en el segon, coincidint amb la primera onada de la pandèmia. Després d'un repunt del 16,7% durant l'estiu, el creixement del quart trimestre de l'any es preveu gairebé pla per l'efecte de la segona onada.

La institució preveu que l'economia de l'Estat caigui aquest trimestre un 0,8%; si bé en el millor escenari, sense nous rebrots, preveu fins i tot un avanç de l'economia del 0,6%. Per contra, si la pandèmia accelera, l'organisme fins i tot preveu una possible caiguda del 3% de l'economia en els darrers tres mesos de l'any.