JxCat proposa ara a ERC revertir tots els pactes amb el PSC

El partit que encapçala Carles Puigdemont rebutja de moment la dimissió de Núria Marín per trencar l'acord amb els socialistes a la Diputació de Barcelona

Elsa Artadi i Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu
Elsa Artadi i Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu | ACN
11 de desembre del 2020
Actualitzat a la 13:53h
Junts per Catalunya rebutja, per ara, trencar l'acord de govern amb el PSC a la Diputació de Barcelona després que l'alcaldessa de l'Hospitalet i presidenta de l'ens, Núria Marín, estigui sent investigada pel cas de presumpta corrupció del Consell Esportiu, destapat per NacióDigital. ERC amenaça de presentar una moció de censura per apartar Marín i situar JxCat en la tessitura de triar. Però els de Carles Puigdemont han intentat passar aquest divendres a l'ofensiva amb un quid pro quo: que les dues formacions desfacin les aliances que tenen en l'àmbit territorial amb els socialistes catalans.

Així ho ha posat sobre la taula la portaveu de Junts, Elsa Artadi, que ha avançat que l'executiva de dilluns farà una proposta formal a ERC amb aquest esperit. El plantejament suposaria que els republicans desfessin acords de govern municipals com els de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, Figueres o Tàrrega, així com en una vintena de municipis. Al seu torn, JxCat hauria de revertir el pacte de la Diputació de Barcelona, el d'una dotzena de consells comarcals i una trentena de governs municipals.

La complexitat de tot plegat fa preveure que difícilment JxCat i ERC puguin tancar una entesa en aquest sentit. En tot cas, en debatran a partir del dilluns, un cop la formació de Carles Puigdemont concreti la proposta. "Som on érem l'endemà del 26-M. La nostra prioritat és fer governs independentistes a totes les institucions locals: ajuntaments, consells comarcals i diputacions. Reiterem la nostra oferta a ERC per revertir aquests acords", ha assegurat Artadi, que ha fet crida a "revertir tots els pactes amb formacions del 155".

Els republicans, per la seva banda, insisteixen que, un cop Marín s'ha vist esquitxada per un presumpte cas de corrupció, cal que la tercera institució del país, la Diputació de Barcelona, estigui "neta" i ha assegurat que des d'aquest divendres explorarà aliances per tal d'impulsar la moció de censura contra Marín. Si es concreta, JxCat haurà de triar entre apuntalar la presidenta socialista o bé retirar-li el suport i, per tant, trencar l'acord.