El Govern allargarà una hora la jornada del 14-F i la suspendrà si hi ha confinaments

Els col·lectius de risc tindran una franja reservada de nou del matí a 12 del migdia i les persones contagiades o en quarantena podran votar de vuit a nou del vespre

Els partits, reunits aquest divendres al Parlament per abordar el protocol del 14-F
Els partits, reunits aquest divendres al Parlament per abordar el protocol del 14-F | ACN
04 de desembre del 2020
Actualitzat a les 15:37h
Com es votarà a les eleccions del 14-F tenint present el context de pandèmia? El Govern s'ha reunit amb els partits aquest divendres amb el protocol esbossat sobre la taula. La proposta és que la jornada electoral s'allargui una hora més, fins a les nou del vespre, per poder reservar la darrera franja -de vuit a nou del vespre- perquè puguin votar les persones que estiguin contagiades de Covid-19. L'objectiu és poder celebrar les eleccions malgrat la situació epidemiològica. Amb tot, dins dels nou escenaris previstos, n'hi ha dos que preveuen la suspensió dels comicis: si hi ha confinament domiciliari i si hi ha confinament perimetral, toc de queda i tancament d'activitats com fins fa dues setmanes.

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha explicat just abans de l'arrencada de la trobada amb els partits per explicar el protocol, que el compromís de l'executiu és garantir que les eleccions es puguin celebrar el 14 de febrer en base a tres grans objectius: preservar la salut i la seguretat de la ciutadania, assegurat el dret a vot de tothom i garantir la legitimitat de les eleccions. S'ha descartat la possibilitat de votar en dos dies perquè implicaria una reforma de la llei electoral que no s'albira com a viable, motiu pel qual s'ha optat per allargar la jornada de votació.

Segons els sis documents del pla per al 14-F, als quals ha tingut accés NacióDigital, les eleccions s'ajornarien en una nova data en cas d'estar en una situació de confinament perimetral i toc de queda nocturn, així com restriccions severes que posessin en risc l'organització del procés electoral. El pitjor dels escenaris, definit com a "profunda crisi sanitària", seria en cas de confinament domiciliari com el de la primera onada i tancament de tota activitat no essencial, fet que significaria un ajornament sine die dels comicis. 
 

Els altres set escenaris, excepte el d'una situació de normalitat que es dona per descartada, estaran subjectes al pla específic de votació, que inclourà espais amplis als col·legis, controls de les mesures de distanciament, higiene de mans i mascareta i una campanya primordialment telemàtica i amb actes a l'aire lliure. A continuació, les claus del protocol de convivència del 14-F amb el coronavirus.

1. Els col·legis electorals. La prioritat serà que es voti en pavellons o espais amplis que permetin un aforament de baixa densitat. A diferència del que passa habitualment, la prioritat serà buscar espais alternatius als centres educatius i en cap cas es podran utilitzar centres sanitaris. En cas de no ser possible prescindir de l'escola, s'haurà de garantir un procés de neteja i desinfecció abans de la represa de l'activitat lectiva. La ventilació constant del recinte és un altre dels imperatius i, si hi ha cues per votar, s'haurà de garantir que siguin al carrer i sempre mantenint una distància de seguretat entre persones. 

El votant haurà d'accedir al recinte sense acompanyant a no ser que sigui estricament necessari per una qüestió d'assistència i hi haurà un circuit d'entrada i un de sortida senyalitzats. A més, s'organitzaran circuits diferenciats per qui hagi d'anar a la taula de paperetes o per aquells que ja la porten de casa, que serà una de les recomanacions que es faran a la ciutadania. Tots els locals disposaran de responsables de seguretat sanitària que vetllaran pel compliment de les mesures i el control de l'afluència de votants. Es tracta d'una figura de nova creació que estarà coordinada a nivell nacional per una oficina específica. Els ajuntaments podran fer contractacions de personal per a aquesta tasca.

2. Vot preferentment per correu o paperetes dutes de casa. La recomanació que es farà als ciutadans és que portin la butlleta de casa si voten presencialment. Es facilitarà la descàrrega de paperetes per internet, a més de les que arriben per correu postal. En tot cas, es potenciarà també el vot per correu, que es podrà sol·licitar on-line i sense haver d'anar presencialment a Correus, davant la previsió que hi hagi persones que puguin estar contagiades aquell dia.

En el cas de les persones que visquin en altres països, es farà un seguiment del vot exterior allargant, si es considera necessari, el període per poder-lo exercir. S'ha descartat el vot electrònic perquè, com el fet de votar en dos dies, requeriria d'un canvi a la llei electoral que hauria de passar pel Congrés dels Diputats. 

3. Com votar si estàs contagiat, en quarantena o si ets de risc. D'entrada, es promourà el vot per correu especialment de les persones que estiguin contagiades o bé que hagin de fer quarantena preventiva. A més, hi haurà una franja reservada per a les persones que estiguin en aquesta situació i que serà la de vuit al nou del vespre, motiu pel qual s'allarga una hora més la jornada de votació. Se'ls recomanarà que portin ja la butlleta impresa de casa.

Aquest col·lectiu no podrà ser obligat per la junta electoral a formar part de les meses i, si han de votar presencialment, hauran de portar un certificat que els autoritzi a trencar l'aïllament només per exercir el dret a vot en aquella franja. Les persones de les meses disposaran de roba protectora, guants, màscara amb respirador i ulleres protectores per atendre el vot de les persones contagiades. 

També es reservarà una franja horària per al vot dels col·lectius considerats de risc. Serà durant les tres primeres hores de la jornada, de les nou a les 12 del matí. 

4. Mítings telemàtics, a l'aire lliure i sense interacció. El protocol del Govern fixa que es prioritzin els actes electorals telemàtics o a l'aire lliure i amb aforament limitat. En cas de tractar-se d'un local, haurà de garantir-se la ventilació. També estableix que es redueixi al màxim el temps d'interacció amb els assistents. Ni petons ni abraçades ni encaixades de mans, fixen els documents. En els espais tancats, tampoc càntics ni proclames que impliquin que els participants cridin i elevin el to de veu. A més, en cas de comptar amb públic presencial, s'haurà de registrar les dades dels assistents. 

5. Avaluació del context de l'epidèmia i taula de partits. La taula de partits s'ha constituït aquest divendres i serà l'espai on Govern i oposició debatin els escenaris esbossats per decidir en cada moment el desenvolupament de les eleccions o un eventual ajornament. La pròxima trobada ja s'ha fixat pel dia 21 de desembre. Els indicadors epidemiològics seran determinants per garantir la celebració del 14-F i, de fet, els escenaris previstos ja estan adaptats als trams dissenyats en el pla de reobertura del Govern en funció de les dades de la pandèmia.