Els presos independentistes acusen el Suprem d'actuar per «venjança»

El Govern considera un "insult" i una "vergonya" l'acció del tribunal i JxCat carrega contra ERC per haver aprovat els pressupostos de Sánchez

Els presos, al Tribunal Suprem
Els presos, al Tribunal Suprem | Europa Press
04 de desembre del 2020
Actualitzat a les 12:18h
Cap d'ells esperava una decisió diferent, però un cop s'ha fet oficial, ha caigut com una gerra d'aigua freda tant sobre els presos com sobre l'independentisme. La decisió del Tribunal Suprem de tombar el tercer grau dels líders independentistes empresonats ha motivat, de nou, una bateria de reaccions contra la decisió judicial, que els mateixos afectats han titllat de "venjança". La lectura dels presos és que aquesta és una segona sentència que els castiga de nou.

La resolució del tribunal afecta especialment en aquests moments Carme Forcadell i Dolors Bassa, les úniques que fins ara continuaven sortint diàriament pel tercer grau. Ara, amb la decisió del Suprem, només podran sortir-ne en cas d'obtenir permisos perquè també se'ls ha revocat el 100.2. "Escarment", "venjança" i "càstig" han estat els principals desqualificatius utilitzats pels presos per carregar contra la decisió del Suprem, ja que consideren que és com si tornés a dictar sentència contra ells.

A Dolors Bassa la decisió del Suprem li ha arribat precisament a través de la ràdio. "El que fa mal és que te n'hagis d'assabentar d'aquesta manera, que tot ho passin primer als mitjans... Ara espero que em truquin de la presó", ha assegurat en declaracions a la SER Catalunya. La resta de dirigents empresonats han omplert les xarxes de tuits. Des de Raül Romeva acusant l'Estat de convertir-se en una "gran presó" a Jordi Turull, que ha lamentat que s'apliqui "el dret penitenciari de l'enemic".
  També des del Govern s'ha criticat durament la decisió del Suprem. El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, l'ha considerat "un insult a tots els demòcrates" i ha assenyalat l'amnistia com l'única solució possible. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, per la seva banda, també ho ha titllat de "vergonya, crueltat i discriminació".